Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-2411

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 26 mei 2011

aan de vice-eersteminister en minister van Financiën en Institutionele Hervormingen

Vals geld - Herkennen - Nationale Bank - Opleidingssessies voor winkeliers

valsemunterij
centrale bank
detailhandel

Chronologie

26/5/2011Verzending vraag
25/8/2011Antwoord

Vraag nr. 5-2411 d.d. 26 mei 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Een jaar geleden besliste de Nationale Bank om opleidingssessies te organiseren, gericht naar winkeliers en met doel hen snel en accuraat vals geld te leren herkennen. Berichten hieromtrent klinken erg positief.

Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen:

1) Hoeveel cursussen " herkennen van vals geld " werden er georganiseerd sinds het project startte in mei 2010?

2) Hoe worden deze cursussen gepromoot en bekend gemaakt, wie kan er inschrijven en op welke wijze? Zijn er kosten voor de deelnemers aan verbonden?

3) Waar en wanneer werden deze lessen georganiseerd, met welke doelgroep en welk bereik (per cursus)?

4) Wie begeleidt en geeft deze cursussen en hoe verlopen ze?

5) Wat kosten deze cursussen, per cursus, per deelnemer en in het totaal per jaar? Wie betaalt deze cursussen?

6) Hoe evalueert de geachte minister deze lessen?

7) Hoe zal dit aanbod van lessen verder lopen, welke plannen koestert hij hieromtrent?

Antwoord ontvangen op 25 augustus 2011 :

1) Op datum van 31 mei 2011 werden er 179 praktijksessies ingericht sinds de start van het project in 2010. Deze werden bijgewoond door 1.984 deelnemers.

2) Zowel de on-line trainingsmodule, het aanbod voor bedrijven en partners, als de opleidingssessies worden bekend gemaakt op de internetsite van de Nationale Bank. Via deze website kan men elektronisch inschrijven voor een opleidingssessie naar keuze.

Om de doelgroep (zie vraag 3) beter te bereiken, werden tevens diverse beroepsfederaties aangeschreven om deze opleidingen bekend te maken bij hun leden. Desgewenst worden opleidingsessies in samenwerking met zulk een externe partner georganiseerd.

Tot slot richt de Nationale Bank zich rechtstreeks tot lokale beleidsverantwoordelijken of techno-preventieadviseurs van de lokale politie wanneer zij een toename van het aantal vervalsingen in een specifieke regio vaststelt.

De deelname aan een opleidingssessie is kosteloos.

3) De opleidingen vinden doorgaans plaats in de gebouwen van de Nationale Bank zowel te Brussel als in haar vijf regionale zetels, maar ook elders in functie van de behoefte.

De opleidingen worden zowel overdag als 's avonds georganiseerd. Er wordt getracht het tijdstip af te stemmen op de doelgroep. Voor zelfstandigen zal eerder een opleiding 's avonds georganiseerd worden. Wanneer de opleiding aangevraagd werd door een bedrijf, dan zal de opleiding doorgaan tijdens de werkuren van de werknemers.

Al wie professioneel met baar geld in contact komt is welkom op deze opleidingen. Het betreft zowel winkeliers, handelaars, bankbedienden, kassiers als bijvoorbeeld nog horecapersoneel. Naargelang de doelgroep wordt de opleidingssessie lichtjes aangepast, bijvoorbeeld voor werknemers uit de financiële sector, waar een inbeslagnameplicht geldt op vermoedelijk valse biljetten.

4) De opleidingen worden verzorgd door medewerkers van de Nationale Bank. In anderhalf uur tijd wordt de deelnemers kennis bijgebracht omtrent de echtheidskenmerken van de eurobankbiljetten; wordt deze kennis getoetst aan de hand van een oefening met echte en valse biljetten en wordt de deelnemers een methode aangeleerd hoe te reageren wanneer ze denken met een vals biljet te zijn geconfronteerd.

5) De opleidingssessies worden gratis verzorgd door de Nationale Bank. Daartoe worden twee medewerkers voltijds ingezet.

6) De minister acht dit initiatief van de Nationale Bank bijzonder gepast om twee redenen :

7) Het aanbod van de Nationale Bank is niet eenmalig doch duurzaam in de tijd. Ten gepaste tijde zal de Nationale Bank dit aanbod evalueren en desgevallend bijsturen.