Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-2238

van Bart Laeremans (Vlaams Belang) d.d. 5 mei 2011

aan de minister van Binnenlandse Zaken

Overvallen met oorlogswapens - Aantallen - Acht-puntenprogramma voor de veiligheid in Brussel - Uitvoering

vuurwapen
diefstal
geografische spreiding
officiële statistiek
misdaadbestrijding
verboden wapen
criminaliteit

Chronologie

5/5/2011Verzending vraag
20/6/2011Antwoord

Vraag nr. 5-2238 d.d. 5 mei 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In antwoord op een schriftelijke vraag nr. 52-551 (Kamer van volksvertegenwoordigers, Vragen en Antwoorden nr. 52-104, blz. 513) in verband met overvallen met oorlogswapens stelde u dat er in 2009 zich 113 feiten hadden voorgedaan van diefstallen op vertoon van zware vuurwapens (zogenaamde oorlogswapens). 41 % van deze feiten hadden zich voorgedaan in het arrondissement Brussel.

Kan de geachte minister meedelen hoeveel gelijkaardige feiten met zware vuurwapens er werden vastgesteld in de loop van 2010? Hoeveel feiten werden er vastgesteld in Brussel en hoeveel in Halle-Vilvoorde? Kan zij per provincie aangeven hoeveel dergelijke feiten werden vastgesteld?

In februari 2010 werd er een acht-puntenprogramma voorgesteld door de regering in verband met de aanpak van de veiligheid in de hoofdstad. Dit plan bevatte onder meer een projectmatige aanpak van illegale wapens en van de gewapende overvallen.

Kan zij meedelen welke initiatieven in uitvoering van dit plan werden genomen en welke gevolgen dit actieplan tot op heden heeft teweeggebracht?

Antwoord ontvangen op 20 juni 2011 :

Het geachte lid vindt hieronder het antwoord op zijn vragen.

1. In 2010 heeft de dienst Diefstallen Gewapenderhand (DGH) van de Federale gerechtelijke politie 95 feiten van DGH met gebruik van zware vuurwapens (oorlogsgeweren, machinepistolen en mitraillettes) geregistreerd. Dit houdt een vermindering in met 16 % in vergelijking met 2009.

36 van die 95 feiten werden geregistreerd in het gerechtelijke arrondissement Brussel (20 voor Brussel-19 en 16 voor Asse-Halle-Vilvoorde), hetzij 38 % van het totaal op nationaal niveau.

Verdeling per provincie (2010).

Henegouwen : 22

Luik : 21

Brussel-19 : 20

Vlaams-Brabant : 16

Waals-Brabant : 9

Antwerpen : 2

Limburg : 2

Namen : 1

Oost Vlaanderen: 1

West Vlaanderen: 1

Luxemburg : 0

2. In februari 2010 werd inderdaad een programma opgestart, met een aanpak van het fenomeen door de Federale gerechtelijke politie (FGP) Brussel onder de vorm van een project (de cel “BORN”).

Het effectief van deze cel is gestegen van vier leden bij de oprichting tot negen leden op dit ogenblik, waarvan drie politiemensen gedetacheerd vanuit de politiezone Brussel Zuid.

Er werd een systematische uitwisseling van informatie op poten gezet met het AIK Brussel, de Brusselse lokale politiekorpsen, het Parket en de diensten van de gouverneur (controle van wapenhandelaars, …).

Bovendien werden samenwerkingsakkoorden gesloten met de Douane en met de centrale diensten van de Federale politie.

De FGP Brussel levert een bijzondere inspanning op budgettair vlak voor de betaling van informanten in het raam van dit project.

Tot heden werden dertig gerechtelijke dossiers opgestart, waarvan vijfentwintig op basis van informatie. Veertien onderzoeken zijn nog lopende en zeven werden afgesloten met een positief resultaat (22 onderschepte personen, waarvan er elf onder aanhoudingsmandaat werden gesteld).

Bovendien hebben de gevoerde acties en de ontwikkelde samenwerkingsverbanden een begin van beeldvorming van het fenomeen toegelaten.

De eerste ervaringen van de cel “BORN” leiden tot de conclusie dat: