Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-2162

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 21 april 2011

aan de minister van Justitie

Verkiezingen - Leden van de stem- en stemopnemingsbureaus - Aantallen - Weigeringen - Vervolgingen

verkiezing
stembureau
telling van de stemmen
gerechtelijke vervolging
officiële statistiek

Chronologie

21/4/2011Verzending vraag
7/12/2011Dossier gesloten

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-2163
Heringediend als : schriftelijke vraag 5-4650

Vraag nr. 5-2162 d.d. 21 april 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In België geldt een algemene stemplicht. Sommige burgers werden ook opgeroepen om op de dag van de verkiezingen actief mee te helpen aan de organisatie ervan en zo hun burgerplicht te vervullen door de functie van voorzitter, bijzitter of secretaris op te nemen in de stembureaus of stemopnemingsbureaus. Ik vrees echter dat veel mensen geïnspireerd door de politieke malaise uit protest of uit apathie niet komen opdagen. Daarmee zal de bestaande tendens substantieel worden versterkt.

Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen:

1. Hoeveel burgers werden opgeroepen om mee te helpen bij de organisatie van de verkiezingen van 13 juni 2010? Hoeveel personen waren er onterecht afwezig op 13 juni 2010? Kan de minister dit opsplitsen per kiesarrondissement? Hoe verklaart en duidt de minister deze cijfers?

2. Legden de verschillende parketten klacht neer tegen burgers die op 13 juni niet zijn komen opdagen om te zetelen in de kiesbureaus? Zo ja, om hoeveel personen ging het dan per gerechtelijk arrondissement ? Hoeveel minnelijke schikkingen en hoeveel rechtstreekse dagvaardingen waren er? Hoe verklaart de minister deze verschillen tussen de gerechtelijk arrondissementen?

3. Hoe verhouden de cijfers als antwoord op voorgaande vragen zich tot soortgelijke cijfers n.a.v. de verkiezingen van juni 2009? Hoe evalueert en duidt de minister deze cijfers?