Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-215

van Guido De Padt (Open Vld) d.d. 8 oktober 2010

aan de minister van Binnenlandse Zaken

Ziekenhuizen en rusthuizen - Geweld - Maatregelen - Inzetten van stewards

ziekenhuis
sociale voorzieningen
geweld
beveiliging en bewaking

Chronologie

8/10/2010 Verzending vraag
7/12/2011 Dossier gesloten

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-213
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-214
Heringediend als : schriftelijke vraag 5-3971

Vraag nr. 5-215 d.d. 8 oktober 2010 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Via de pers vernam ik dat nogal wat rusthuizen en ziekenhuizen met fysiek geweld te kampen hebben. Zo verscheen eind september 2010 in diverse media het bericht van een hoogbejaarde man (84) die in een OCMW-rusthuis zijn 76-jarige vriendin met verschillende messteken om het leven bracht en daarna zelfmoord probeerde te plegen. Daarnaast wordt ook in de ziekenhuizen (onder andere in het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis Aalst) een toename van het aantal gevallen van agressie opgetekend. Het gaat daarbij vooral om feiten die zich afspelen in de gemakkelijk toegankelijke spoedafdeling van het ziekenhuis. Bovendien is er een duidelijke verschuiving merkbaar van diefstallen naar verbaal en ook fysiek geweld. Een oplossing waar vele ziekenhuizen gebruik van maken, is het inzetten van eigen ordehandhavers (stewards) om de veiligheid te verhogen.

Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen:

1) Hoeveel gevallen van fysiek geweld of zelfmoord werden geregistreerd in ziekenhuizen en rusthuizen in 2008, 2009 en de eerste helft van 2010?

2) Hoeveel van de gevallen van fysiek geweld waren gericht op het personeel of op de andere bewoners of patiŽnten?

3) Is het verzorgend personeel volgens de minister voldoende opgeleid om in dergelijke situaties gepast te reageren of acht zij bijkomende opleiding noodzakelijk?

4) Hoeveel ziekenhuizen (verdeling per gewest en naargelang het gaat om een openbaar of een privaat ziekenhuis) maken gebruik van stewards om de veiligheid te verhogen? Hoeveel stewards worden in totaal ingezet?