Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-2049

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 7 april 2011

aan de vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken en Institutionele Hervormingen

Handelsmissie naar Rusland - Doelstellingen en resultaten - Kosten - Coördinatie

Rusland
buitenlandse handel
bevordering van het handelsverkeer
officieel bezoek

Chronologie

7/4/2011Verzending vraag
1/6/2011Antwoord

Vraag nr. 5-2049 d.d. 7 april 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Op het moment van deze vraagstelling (begin april 2011) bracht de grootste Belgische handelsmissie ooit een bezoek aan Rusland. Vergezeld door Prins Filip en de geachte minister bestond de delegatie uit 330 vertegenwoordigers van 220 bedrijven, onder andere banken (KBC, ING, BNP Paribas Fortis), bedrijven uit de bouw, de chemische sector, haven- en baggerbedrijven en ook enkele kleinere ondernemingen. Twee vliegtuigen van Brussels Airlines brachten de delegatie ter plaatste.

Ook de Waalse en Brusselse bevoegde ministers, Jean-Claude Marcourt en Benoît Cerexhe, reisden mee naar Moskou. Alleen Kris Peeters, de Vlaams minister van Buitenlandse Handel, schitterde door afwezigheid. Die bevond zich op dat moment bij een Vlaamse handelsmissie naar Brazilië.

Er stond een ontmoeting van de geachte minister met de Russische president Dmitri Medvedev gepland, vooral om aan te dringen op betere omstandigheden en condities voor de Belgische bedrijven. Belgische bedrijven leiden sterk onder de enorme bureaucratie, de corruptie, het gebrek aan rechtszekerheid en een tekort aan respect voor eigendomsrechten in Rusland.

Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen:

1) Wie is verantwoordelijk voor de organisatie van deze en andere handelsmissies? Wie bepaalt de bestemmingen van de delegatie, op basis van welke criteria en / of procedures maakt men deze keuzes?

2) Stelt men bij handelsmissies concrete doelstellingen voorop? Op welke wijze komen deze tot stand? Welke doelstellingen werden geformuleerd voor de missie naar Rusland?

3) Worden de doelstellingen achteraf geëvalueerd en zo ja, op welke wijze? Kan de geachte minister dit illustreren aan de hand van de handelsmissie naar India van maart 2010?

4) Op welke wijze worden de participerende bedrijven betrokken bij de organisatie en de uitvoering van de handelsmissie? Bestaan er voorwaarden voor de bedrijven die wensen deel te nemen aan een handelsmissie? Op welke wijze worden deze bedrijven ondersteund door de Belgische overheid? Krijgen deze bedrijven ook financiële steun van de overheid in het kader van een formele handelsmissie?

5) Welke (politieke) boodschap bracht hij aan president Medvedev en met welk resultaat? Kaartte hij ook moeilijkere (niet-economische) thema's aan, zoals het respect voor mensenrechten en de vrije meningsuiting?

6) Op welke wijze worden de gewesten betrokken bij de handelsmissies? Hoe verklaart hij de afwezigheid van de bevoegde Vlaamse minister bij de handelsmissie naar Rusland? Vindt hij het normaal dat deze handelsmissie samen valt met een Vlaamse handelsmissie naar Brazilië? Gaat hij akkoord dat dit wijst op een gebrek aan coördinatie? Beaamt hij dat deze versnippering leidt naar gemiste kansen voor de Belgische buitenlandse handel?

7) Kan hij mij informeren over de kosten verbonden aan de handelsmissie naar Rusland? Hoe groot was het aandeel van de verschillende Belgische overheden in dit bedrag en welk aandeel daarvan kwam van de federale overheid? Kan hij mij uitvoerig gegevens verstrekken over de kostenstructuur voor rekening van de federale overheid, onder andere het aandeel kosten voor werkingsmiddelen, (ere)lonen, kostenvergoedingen, …? Kortom, kan hij mij een gedetailleerde en geannoteerde afrekening van deze missie bezorgen? Hoe verhouden deze kosten zich tot de kosten van de handelsmissie naar India in maart 2010?

Antwoord ontvangen op 1 juni 2011 :

1. Het Agentschap voor Buitenlandse Handel, de Regio’s en de Federale Overheidsdienst voor Buitenlandse Zaken zijn samen verantwoordelijk voor de organisatie van de handelsmissies. De bestemmingen worden bepaald op basis van de wensen die uitgedrukt worden door de bedrijfswereld. De beslissing wordt genomen in de raad van bestuur van het Agentschap voor Buitenlandse Handel, waarin telkens vier vertegenwoordigers voor het Vlaams Gewest, het Waalse Gewest, het Brussels Hoofdstedelijk gewest en de Federale Overheid zetelen.

2. Ja, er worden concrete doelstellingen voorop gesteld. De doelstellingen komen tot stand in overleg met verschillende actoren: de diplomatieke posten (voor Rusland: Moskou en Sint-Petersburg), de handelsattachés, de regio’s, de Federale Overheidsdienst (FOD) Buitenlandse Zaken, de sectorale organisaties en de kamers van koophandel. De concrete doelstellingen voor de handelsmissie naar de Russische Federatie waren de volgende: de ondersteuning van de bedrijven in hun exportinspanningen, het aantrekken van investeringen in België en de bevordering van de bilaterale handelsrelaties.

3-4. Het antwoord op deze vragen valt onder de bevoegdheid van de regionale exportpromotieagentschappen die fungeren als contactpunt voor de bedrijven.

5. De handelsmissie naar de Russische Federatie diende om de bilaterale handel tussen ons land en Rusland te bevorderen en om wederzijdse investeringen aan te trekken. In het korte onderhoud met President Medvedev werd hier dan ook de klemtoon op gelegd. Dit wil niet zeggen dat wij het thema mensenrechten niet bespreken met de Russische partners. Wij doen dit naar aanleiding van bilaterale contacten en hebben kunnen vaststellen dat Rusland meer tot dialoog bereid is dan vroeger. De Europese unie (EU) houdt bovendien elk semester een mensenrechtendialoog met Rusland waar ons land toe bijdraagt. De 12de ronde van deze dialoog vond plaats in Brussel op 17 november 2010. De 13de ronde is voorzien op 4 mei 2011 in Brussel.

6. De Gewesten worden steeds bij de aanvang van de handelsmissies betrokken. Vlaanderen werd tijdens de handelszending naar de Russische Federatie vertegenwoordigd door Dhr Koen Allaert, gedelegeerd bestuurder van FIT. Daarnaast staat het elk Gewest vrij om autonoom handelsmissies te organiseren.

7. Voor de organisatie van de handelsmissie naar de Russische Federatie heeft de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken 96 257 euro betaald. Dit bedrag dekt volgende kosten: het verblijf van twee Russische journalisten in België tijdens twee promotiedagen van het land, de honoraria van twee Public Relations agentschappen te Moskou en Sint Petersburg, de deelname van HKH Prinses Mathilde, twee recepties voor de delegatie en hun contacten te Moskou en Sint Petersburg, een concert te Sint Petersburg, een plechtigheid georganiseerd rond de decoratie van drie Russische astronauten, de huur van een vergaderzaal, een persdiner, de huur van een wagen voor het officieel konvooi.

De vergelijking van de kosten met de handelsmissie naar India gaat niet op aangezien levensduurte in beide landen niet vergelijkbaar is.