Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-2027

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 6 april 2011

aan de minister van Binnenlandse Zaken

Voetbalwetstrijden - Inzet van de politie - Kostprijs - Eventuele terugvordering

sportmanifestatie
openbare veiligheid
openbare orde
politie
gemeentepolitie

Chronologie

6/4/2011Verzending vraag
8/7/2011Antwoord

Vraag nr. 5-2027 d.d. 6 april 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In het kader van een parlementair onderzoek over de politiediensten en de begroting kreeg ik graag een antwoord op de volgende vragen:

1) Hoeveel politiemensen werden er jaarlijks ingezet in het kader van voetbalwedstrijden in de periode van 2006 tot 2010? Over hoeveel manuren gaat het hier per jaar?

2) Wat was de kostprijs voor de politiediensten (federale en plaatselijke) in het kader van ordehandhaving bij voetbalwedstrijden? In welke mate werden deze kosten gedragen door de politiediensten en de overheden (federale en plaatselijke)? Hoeveel van deze kosten zijn doorgerekend aan de organisatoren? Graag kreeg ik een overzicht per jaar en per organisatie voor de periode van 2006 tot 2010. Hoeveel van deze kosten werden veroorzaakt door inzet van de federale politiediensten?

3) Bestaan er algemeen geldende regels in verband met de terugvordering van kosten van politiediensten ten opzichte van derde organisaties of worden de regels van terugvordering aangepast à la tête du client?

Antwoord ontvangen op 8 juli 2011 :

Het geachte lid vindt hieronder het antwoord op zijn vraag.

1.-2. Ik zou er vooreerst willen op wijzen dat er enkel gestructureerde gegevens worden bijgehouden voor wat de politie-inzet in eerste en tweede klasse betreft, en niet voor de lagere afdelingen. Deze gegevens worden bijgehouden per voetbalseizoen en niet per jaar.

Sedert het begin van het verzamelen van de voetbalstatistieken (voetbalseizoen 1991–1992) zoals gedefinieerd in de omzendbrief betreffende het verzamelen van statistische gegevens in het kader van de registratie van de evenementen van bestuurlijke politie van 29 maart 1995, werd geen enkele keer op een gestandaardiseerde en volledige wijze kosten berekend.

De gecentraliseerde gegevens betreffende de gebruikte middelen en materiaal zijn niet nauwkeurig genoeg om te kunnen dienen als basis van een nauwkeurige kostenraming. Desalniettemin, van de aangeleverde kosten door de ordediensten, maken de ingezette manschappen het grootste deel uit van de kosten. De kostenraming is gebaseerd op het aantal gepresteerde uren en de kosten per uur (exclusief uitkeringen omwille van bijvoorbeeld weekend- of nachtprestaties). Om de juiste kostprijs te kunnen berekenen dient men zich te baseren op de samenstelling van de verschillende operationele kaders. De statistische registratie ontbreekt aan nauwkeurigheid in dit opzicht aangezien hierin geen onderscheid gemaakt wordt.

Op basis van de samenstelling van een peloton kunnen we aannemen dat de gemiddelde samenstelling van een ordedienst bestaat uit:

Voor wat het aantal manuren betreft, wordt binnen de Federale Politie met normen van 6, 8 of 10 uur per man per wedstrijd gewerkt, naargelang de risicograad. Dit resultaat is dus een statistische benadering van een totaal aantal manuren besteed in het kader van het voetbal.

Men kan aannemen dat een dergelijke voorgestelde analyse voldoende precies is om een juiste vergelijking mogelijk te maken.

Hieronder de gemiddelde normen personeelkosten voor de Federale Politie - Jaar 2009 (Bron : Federale Politie - Algemene Directie van de Ondersteuning en het Beheer) die als basis dienen voor de berekeningen van seizoen 2009-2010:

Voor wat eerste klasse betreft, kunnen volgende cijfers meegedeeld worden:

Voor alle seizoen werden de gegevens geregistreerd van alle wedstrijden.

Voor wat tweede klasse betreft, kunnen volgende cijfers meegedeeld worden:

De twee laatste seizoenen in eerste klasse kan de totaalinzet als volgt worden verdeeld (schatting op basis van de beschikbare gegevens):

De kosten worden niet doorgerekend aan de organisatoren, aangezien het benodigde koninklijk besluit hiertoe nog niet in voege is.

3. Er werd recentelijk een koninklijk besluit voorbereid waarbij de lokale overheden, onder bepaalde voorwaarden, de kosten van de politie-inzet zullen kunnen verhalen op de organisatoren van onder meer voetbalwedstrijden. Gezien de politieke situatie, kan dit momenteel niet meer behandeld worden. Het is aan de nieuwe Minister van Binnenlandse Zaken om hierin verdere stappen te nemen.