Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-2015

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 6 april 2011

aan de eerste minister, belast met de Coördinatie van het Migratie- en asielbeleid

Regering in lopende zaken - Beperkingen - Samenwerking met het Parlement - Eventuele gerechtelijke vernietigingen van beslissingen

aftreden van de regering
bevoegdheid van de uitvoerende macht

Chronologie

6/4/2011Verzending vraag
7/12/2011Dossier gesloten

Vraag nr. 5-2015 d.d. 6 april 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Heel de bevolking, maar bij uitstek de politieke wereld, maakt zich meer en meer zorgen over het uitblijven van een volwaardige federale regering. Ondertussen past de regering in lopende zaken op de winkel en poogt zij de dringende en noodzakelijke maatregelen te nemen die vereist zijn in het belang van het land en de bevolking.

Anderzijds bestaat er een Parlement met volheid van bevoegdheden, dat beschikt over alle mogelijkheden om legaal alle noodzakelijke beslissingen te nemen.

Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen:

1) Hoe evalueren en duiden de regering en de geachte eerste minister de situatie waarbij er nu al bijna een jaar geen volwaardige federale regering meer is?

2) Meent hij dat er een eindpunt bestaat van de levensduur van een regering in lopende zaken? Zo ja, waar ligt dit eindpunt? Zo niet, kan hij hier dan een oneindigheid verklaren?

3) Op welke punten werkt deze regering in lopende zaken intensiever met het Parlement dan een regering met volheid van beslissing?

4) Op welke wijze wordt binnen de regering systematisch onderzocht of er beleidsruimte bestaat binnen het systeem van lopende zaken? Komt deze beoordeling louter de ministers toe?

5) Betekent de opmaak van een begroting voor 2011 eigenlijk geen grensoverschrijding van beslissingsbevoegdheid van een regering in lopende zaken?

6) Hoe begrensde en beheerste de regering en het risico op gerechtelijke vernietigingen van de beslissingen door de regering in lopende zaken?