Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-1886

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 29 maart 2011

aan de minister van Landsverdediging

Militair materiaal - Deelname aan oorlogssituaties - Verzekering - Reservefonds voor kosten aan het materiaal

krijgsmacht
strijdkrachten in het buitenland
goederenverzekering
bewapening

Chronologie

29/3/2011Verzending vraag
7/6/2011Antwoord

Vraag nr. 5-1886 d.d. 29 maart 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Momenteel is het Belgische leger actief in twee oorlogssituaties, Afghanistan en Libië. Daarbij is de kans meer dan reëel dat er materiële schade wordt opgelopen, door tegenaanvallen van de vijanden en / of door fouten of ongevallen die bij dergelijk optreden plausibel zijn.

Militair materiaal is bijzonder kostelijk, zowel qua herstellingen als qua vervangingen.

Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen:

1) Op welke wijze is het materiaal van het leger dat rechtstreeks wordt ingezet in oorlogsgebieden, verzekerd tegen schade of vernietiging? Gelden hier bijzondere verzekeringspolissen, en zo ja onder welke condities en tegen welke kostprijzen? Kan de geachte minister dit concreet illustreren aan de hand van het voorbeeld van een vernietigde F16 (door luchtafweergeschut, door een crash, …)? Geldt daarvoor een verzekering? Zo ja, voor welke waarde? Geldt er geen verzekering, hoe wordt de schade dan betaald (herstelling of vervanging)?

2) Hoeveel materiële schade, uitgedrukt in euro, liep het Belgisch leger op bij de inzet in Afghanistan van bij aanvang tot en met 2010? Hoe wordt dit verlies gecompenseerd? Voorziet de begroting van Landsverdediging hier een bijzonder post? Bestaat er hiervoor een reservefonds, zo ja van welke omvang en hoe werd of wordt dit fonds opgebouwd?

Antwoord ontvangen op 7 juni 2011 :

Het geachte lid hierna het antwoord te willen vinden op de door hem gestelde vragen.

1. Geen enkele verzekeringspolis dekt het materieel van Defensie. Deze neemt zelf de opgelopen schade op zich. De beschadigingen die niet kunnen teruggevorderd worden van een verantwoordelijk derde partij, vallen ten laste van de Staat. Wanneer de beschadigingen het rechtstreekse gevolg zijn van een vijandige aanval tijdens een gewapende ontplooiing in het kader van internationale conflicten, dan is het praktisch onmogelijk om de schadevergoeding af te dwingen, tenzij herstelbetalingen na het definitief beëindigen van een conflict.

Voor wat het specifieke geval van operaties onder mandaat en vlag van de Verenigde Naties betreft, ontvangt Defensie een premie van de Verenigde Naties voor het gebruik en de terbeschikkingstelling van het materieel. Deze premie wordt verondersteld eventuele beschadigingen of verliezen deels te dekken.

De beschadiging of het verlies van materieel geven steeds aanleiding tot een analyse van de gevolgen voor de operationele capaciteiten en van de impact op het bestaande patrimonium om te bepalen of een herstelling of een vervanging zich verantwoorden in het kader van de goede uitvoering van de opdrachten van Defensie.

2. Sinds het begin van de operaties in Afghanistan, werden de volgende significante schadegevallen genoteerd:

Er bestaat geen reservefonds en geen specifieke begrotingspost om verlies of beschadiging van militair materieel in operaties te compenseren.