Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-1865

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 25 maart 2011

aan de vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken en Institutionele Hervormingen

Ivoorkust - Conflict naar aanleiding van de jongste verkiezingen - Rol van België en van de Europese Unie

Ivoorkust
politiek geweld
internationale rol van de EU

Chronologie

25/3/2011Verzending vraag
19/5/2011Antwoord

Vraag nr. 5-1865 d.d. 25 maart 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Een beetje in de schaduw van de grote wereldbranden, blijft Ivoorkust een aanslepend en lang niet gestabiliseerd probleem. De rivalen Gbagbo en Ouattara blijven elkaar bevechten. Hoewel heel de internationale gemeenschap Ouattara als legitiem overwinnaar van de verkiezingen aanvaardt en verdedigt, blijft Gbagbo onverdroten zijn plaats opeisen. Het daarmee gepaard gaande geweld treft uiteraard vooral de burgers.

Blijkbaar blijven zowel de Organisatie voor Afrikaanse Eenheid als de andere internationale fora gevangen in hun inertie.

Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen:

1) Op welke wijze is België betrokken bij het conflict in en van Ivoorkust? Speelt ons land in deze zaak een rol van betekenis of moet deze betrokkenheid als minimaal en irrelevant worden geïnterpreteerd? Met welke argumenten onderbouwt de geachte minister zijn antwoord?

2) Hoe evalueert hij de betrokkenheid van de Europese Unie (EU) bij een mogelijke oplossing van dit woekerende probleem? Kan hij stellen dat de onheilspellende situatie in Ivoorkust als een prioriteit door de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU wordt behandeld? Zo ja, tot welke concrete maatregelen leidde deze aanpak? Zo niet, hoe verklaart hij dit manco?

3) Welke effect heeft deze oorlog op de samenwerkingsprojecten die bestaan of worden voorzien tussen België en Ivoorkust?

Antwoord ontvangen op 19 mei 2011 :

1. België volgt de situatie in Ivoorkust op de voet, in het bijzonder via de ambassade van België in Abidjan. België nam als volwaardig partner deel aan de debatten over Ivoorkust en treedt op binnen het kader van de acties van de internationale gemeenschap.

2. De Europese Unie (EU) toont bijzondere belangstelling voor de crisis in Ivoorkust en de situatie aldaar werd grondig besproken in de verschillende Europese fora die dit aanbelangt. De Raad Buitenlandse Zaken (RBZ) van 13 december 2010 en de Europese Raad van 16-17 december 2010 hechtten hun goedkeuring aan de conclusies waarin ex-president Gbagbo wordt opgeroepen zijn nederlaag te erkennen. De EU keurde bovendien snel sancties goed (bevriezen van tegoeden en reisverbod) die samen met de sancties die de landen uit de regio (BCEAO) hebben genomen, een zekere invloed hebben op de financieringsbronnen van het kamp Gbagbo.

In aansluiting op de arrestatie van Laurent Gbagbo heeft de RBZ van 13 april 2011 zich opnieuw over de situatie in Ivoorkust gebogen. De EU roept alle partijen op om af te zien van verdere daden van geweld en steunt een proces van nationale verzoening, alsook de vorming door President Ouattara van een inclusieve regering. De EU is bereid om zijn steun te verlenen teneinde deze belangrijke uitdagingen te verwezenlijken.

3. Ivoorkust is geen partnerland van de Belgische samenwerking en België voert er geen bilaterale projecten uit.