Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-1832

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 22 maart 2011

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Maatschappelijke Integratie

Ambtenaren - Disponibiliteit - Aantallen en duurtijd - Kostprijs

ambtenaar
ziekteverlof
arbeidsongeschiktheid
officiële statistiek

Chronologie

22/3/2011Verzending vraag
11/5/2011Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-1833

Vraag nr. 5-1832 d.d. 22 maart 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In het kader van de ziekteverzekering voor ambtenaren, bestaan er bijzondere regels bij een langdurige werkonbekwaamheid wegens ziekte. Per twaalf maanden dienstanciënniteit verwerft de ambtenaar maximum eenentwintig werkdagen ziekteverlof. Het aantal dagen ziekteverlof staat in verhouding tot het arbeidsregime en niet tot verrichtte prestaties (bijvoorbeeld bij loopbaanonderbreking). Ambtenaren die nog geen zesendertig maanden dienstanciënniteit opbouwden, hebben recht op een voorschot van drieënzestig dagen ziekteverlof, zonder eventuele vermindering, en dit ook bij niet-verrichte prestaties, zoals halftijds werken. Men kan de niet opgenomen dagen ziekteverlof kapitaliseren over de ganse beroepscarrière. Na uitputting van dit ziektekapitaal wordt de ambtenaar in disponibiliteit wegens ziekte geplaatst.

Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen:

1) Hoeveel ambtenaren werden in 2005, 2006, 2007, 2008, 2009 en 2010 jaarlijks in disponibiliteit geplaatst wegens het uitputten van het ziektekapitaal? Hoe duidt de geachte minister deze cijfers en deze evolutie?

2) Hoeveel ambtenaren zijn minder dan een jaar in disponibiliteit? Hoeveel tussen een en twee jaar? Hoeveel ambtenaren zijn langer dan twee jaar in disponibiliteit? Hoeveel van de ambtenaren in disponibiliteit werkten minder dan een jaar actief voor de overheid? Hoeveel ambtenaren in disponibiliteit werkten tussen een en twee jaar actief voor de overheid? Zijn er verschillen te vinden in graad van disponibiliteit tussen de verschillende federale overheidsdiensten? Zijn er verschillen merkbaar tussen de woonplaats (provincies) van de ambtenaren in disponibiliteit? Wanneer worden deze ambtenaren op vervroegd pensioen gesteld?

3) Welke financiële kost beneemt deze disponibiliteitsregeling jaarlijks, sinds 2005 tot heden?

Antwoord ontvangen op 11 mei 2011 :

Het Bestuur van de medische expertise (Medex) beschikt niet over globale gegevens die het toelaten om op de verschillende vragen te antwoorden. Medex beheert via de toepassing Ziekteverzuim de gegevens met betrekking tot de afwezigheden (attesten, controle van afwezigheden), maar niet de gegevens die betrekking hebben op het aan de personeelsleden toegenkende ziektekapitaal.

De gegevens met betrekking tot het ziektekapitaal van de personeelsleden en de uitwissing hiervan vallen onder de verantwoordelijkheid van elke organistaie zelf (Federale Overheidsdienst (FOD), …), via hun Stafdienst Personeel en Organisatie of via hun personeelsldienst.

Voor meer globale gegevens voor de gehele publieke sector, verwijzen wij naar het antwoord van de minister van Ambtenarenzaken.