Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-1755

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 16 maart 2011

aan de minister van Binnenlandse Zaken

Federale politie - Ontslag van de commissaris-generaal - Toewijzing van een nieuwe functie - Tuchtonderzoek

politie
tuchtprocedure
Vaste Comités van Toezicht op de politie- en inlichtingendiensten

Chronologie

16/3/2011Verzending vraag
5/4/2011Antwoord

Vraag nr. 5-1755 d.d. 16 maart 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Recent nam de commissaris-generaal van de federale politie ontslag wegens vermoedelijke onregelmatigheden en misbruiken, onder meer gekoppeld aan een dienstreis naar Qatar. Inmiddels lopen de onderzoeken van het Vast Comité P en van de Algemene Inspectie van de federale politie verder. Tijdens deze tuchtonderzoeken wordt de gewezen politiebaas niet geschorst of op non-actief geplaatst.

Volgens verklaringen van de minister verliest de gewezen politiebaas zijn auto, chauffeur en representatiekosten.

Graag kreeg ik een antwoord op volgende vragen:

1) Aan welke nieuwe opdrachten wordt er gedacht voor de gewezen commissaris-generaal? Wie beslist over deze nieuwe opdracht? Wordt de nieuwe opdracht pas gegeven nadat het tuchtonderzoek tegen de gewezen politiebaas is afgerond?

2) Kan de gewezen commissaris-generaal nog een topfunctie uitoefenen, indien zou blijken dat hij een ernstige fout heeft gemaakt? Is in dit geval een ontslag wegens ernstige redenen te overwegen? Neemt zij de beslissing over de nieuwe job voor deze persoon of is het de nieuwe commissaris-generaal die hierover autonoom beslist? Mag men hier gewagen van een ons-kent-ons mentaliteit, waardoor een objectieve en verantwoorde keuze voor een nieuwe opdracht nooit binnen de politiediensten zelf kan genomen worden?

3) Riskeert België een schadevergoeding te moeten betalen als uit het tuchtonderzoek zou blijken dat de gewezen commissaris-generaal geen fouten beging?

Antwoord ontvangen op 5 april 2011 :

Het geachte lid vindt hieronder het antwoord op zijn vragen.

1 en 2. Ik verwijs naar mijn antwoord op de vraag nr.5-1754.

Wat de nieuwe functie betreft, is nog niet alles uitgeklaard. In principe wordt de heer Koekelberg ingevolge zijn vrijwillig ontslag herplaatst door de nieuwe commissaris-generaal. Die procedure is nu aan de gang met het nodige overleg, desgevallend met de betrokken overheden.

3. Een schadevergoeding veronderstelt een fout, een schade en een oorzakelijk verband tussen die twee. Ik wijs er op dat de heer Koekelberg vrijwillig ontslag nam.