Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-1653

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 4 maart 2011

aan de vice-eersteminister en minister van Werk en Gelijke Kansen, belast met het Migratie- en asielbeleid

Europese Unie (EU) - EU2020-strategie voor meer werkgelegenheid - Opvolging

Europese Unie
ontwikkelingsbeleid
schepping van werkgelegenheid
EU-programma
EU-werkgelegenheidsbeleid

Chronologie

4/3/2011Verzending vraag
10/3/2011Dossier gesloten

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-1652
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-1654

Vraag nr. 5-1653 d.d. 4 maart 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De EU 2020-strategie is de langetermijnstrategie van de Europese Unie voor een sterke en duurzame economie met veel werkgelegenheid. Deze strategie moet ervoor zorgen dat de Europese economie zich ontwikkelt tot een zeer concurrerende, sociale en groene markteconomie en bouwt voort op de Lissabonstrategie.

De EU 2020-strategie moet zowel een goede uitweg uit de crisis bieden, als ambitieuze structurele hervormingen in gang zetten. Tijdens de Europese Raad van 17 juni 2010 is de strategie vastgesteld door de regeringsleiders van de EU-landen.

Net als bij de Lissabonstrategie is de looptijd van EU 2020 tien jaar. In tegenstelling tot de Lissabonstrategie heeft de EU 2020-strategie een beperkt aantal kerndoelen, die onderling met elkaar verbonden zijn. De regeringsleiders van de EU-Lidstaten zijn het tijdens de Europese top van 25 en 26 maart 2010 eens geworden over de doelstelling om meer werkgelegenheid te creëren.

In 2020 moet 75% van de Europeanen van 20 tot en met 64 jaar betaald werk verrichten. Meer jongeren, ouderen, laaggeschoolden en legale immigranten moeten aan het werk.

Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen:

1) Wat heeft de regering reeds gedaan om deze doelstelling te bereiken?

2) Welke concrete afspraken werden hierover gemaakt met de collega's ministers van de EU? Bent u het met me eens dat deze doelstelling niet vanzelf gerealiseerd zal worden en dat er een volgehouden inspanning voor nodig is?

3) Hoeveel middelen zijn hiervoor vereist? Zijn er quota voor de verschillende EU-landen om deze doelstelling gezamenlijk te bereiken?

4) Hoe worden de gewesten en gemeenschappen bij de realisatie van deze doelstellingen betrokken ?