Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-1620

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 2 maart 2011

aan de vice-eersteminister en minister van Werk en Gelijke Kansen, belast met het Migratie- en asielbeleid

Europese Unie - EU2020-strategie voor meer werkgelegenheid - Opvolging

Europese Unie
ontwikkelingsbeleid
schepping van werkgelegenheid
EU-werkgelegenheidsbeleid
EU-programma

Chronologie

2/3/2011Verzending vraag
4/7/2011Antwoord
9/9/2011Aanvullend antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-1619
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-1621

Vraag nr. 5-1620 d.d. 2 maart 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De EU 2020-strategie is de langetermijnstrategie van de Europese Unie voor een sterke en duurzame economie met veel werkgelegenheid. Deze strategie moet ervoor zorgen dat de Europese economie zich ontwikkelt tot een zeer concurrerende, sociale en groene markteconomie en bouwt voort op de Lissabonstrategie.

De EU 2020-strategie moet zowel een goede uitweg uit de crisis bieden als ambitieuze structurele hervormingen in gang zetten. Tijdens de Europese Raad van 17 juni 2010 is de strategie vastgesteld door de regeringsleiders van de EU-landen.

Net als bij de Lissabonstrategie is de looptijd van EU 2020 tien jaar. In tegenstelling tot de Lissabonstrategie heeft de EU 2020-strategie een beperkt aantal kerndoelen die onderling met elkaar samenhangen. De regeringsleiders van de EU-lidstaten zijn het tijdens de Europese top van 25 en 26 maart 2010 eens geworden over de doelstelling om meer werkgelegenheid te creëren.

In 2020 moet 75 procent van de Europeanen van 20 tot en met 64 jaar betaald werk verrichten. Meer jongeren, ouderen, laaggeschoolden en legale immigranten moeten aan het werk.

Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen:

1. Wat werd er door de regering reeds gedaan om deze doelstelling te bereiken?

2. Welke concrete afspraken werden hierover gemaakt met de collega's ministers van de EU? Is de minister het met me eens dat deze doelstelling niet vanzelf gerealiseerd zal worden en dat er een volgehouden inspanning voor vereist is?

3. Hoeveel middelen zijn hiervoor vereist? Werden er quota verdeeld tussen de verschillende EU-landen om deze doelstelling gezamenlijk te bereiken

4. Hoe worden de gewesten en gemeenschappen betrokken bij de realisatie van deze doelstellingen?

Antwoord ontvangen op 4 juli 2011 :

Binnen de Europa 2020-strategie is één van de doelstellingen die werd vastgelegd inderdaad dat de Unie tegen 2020 een werkgelegenheidsgraad van 75 % zou moeten bereiken (voor de 20- tot 64-jarigen). Elke Lidstaat moet zelf evenwel een eigen doelstelling vastleggen.

1. Het gehele beleid van de regering is gericht op het verhogen van de werkzaamheidgraad, maar de specifieke maatregelen in het kader van Europa 2020 werden door de Regering op 15 april neergelegd in het Nationaal Hervormingsprogramma, dat een aantal specifieke werkgelegenheidsbevorderende maatregelen gedefinieerd heeft; In dit programma wordt als doel voor de werkgelegenheidsgraad tegen de horizon 2020 73,2 % vastgelegd.

2. Binnen de Europa 2020-strategie werden richtsnoeren voor het werkgelegenheidsbeleid vastgelegd die de Lidstaten moeten helpen bij het bereiken van de doelstelling. De tenuitvoerlegging hiervan vergt belangrijke structurele hervormingen van de arbeidsmarkt, zoals het geachte lid terecht opmerkt. De prioritaire hervormingen inzake werk werden ook gepreciseerd in het kader van het Europluspact.

3. a) De vereiste middelen zullen door elke Lidstaat in het Nationaal Hervormingsprogramma worden vermeld. Bovendien is op dit ogenblik binnen de Unie de discussie aan de gang op welke manier het Europees Sociaal Fonds hiervoor het best kan worden ingezet.

b) Er werd geen verdeling van de doelstelling tussen de lidstaten vastgelegd. Wel werden in de loop van 2010 door het Comité van de Werkgelegenheid (EMCO) een aantal scenario’s uitgewerkt om te illustreren welke nationale doelstelling zouden kunnen leiden tot het bereiken van de Europese doelstellingen. De som van de nationale doelstellingen die aangenomen werden door alle lidstaten beoogt een werkgelegenheidsgraad van 73,7 tot 74 % in de Europese Unie tegen 2020.

4. Het Nationaal Hervormingsprogramma werd volledig in overleg tussen de federale overheid, de gewesten en de gemeenschappen uitgewerkt, volgens een procedure die werd afgesproken in het Overlegcomité, en wordt uiteindelijk voorgelegd aan alle regeringen. Het NHP legt deelobjectieven vast en indicatoren die ertoe zullen bijdragen de beoogde werkgelegenheidsgraad in België te bereiken.

Aanvullend antwoord ontvangen op 9 september 2011 :

Tekst nog niet beschikbaar.