Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-1598

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 2 maart 2011

aan de minister van Binnenlandse Zaken

Illegaal downloaden - Bestrijding - Inzet van politiemensen - Samenwerking

audiovisuele piraterij
computerpiraterij
politiële samenwerking (EU)
invoer per lijn

Chronologie

2/3/2011Verzending vraag
5/4/2011Antwoord

Vraag nr. 5-1598 d.d. 2 maart 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Het illegaal downloaden van muziek, films en games kost de Europese entertainmentsector binnen vier jaar 1,2 miljoen jobs. De economische impact van piraterij en namaak veroorzaakt tegen 2015 bij de Europese entertainmentsector een verlies van 240 miljard euro. Zo bleek uit onderzoek door de Belgian Anti-piracy Federation (BAF). BAF verwijderde in 2010 1,5 miljoen illegale bestanden op het net. Douane en politie namen 150 000 illegale goederen in beslag. Dit betekent een forse stijging tegenover 2009.

De geachte minister laat inmiddels weten dat ze bereid is maatregelen te nemen tegen piraterij wanneer in 2012 het nieuwe veiligheidsplan wordt opgesteld.

Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen:

1) Welke concrete maatregelen trof de geachte minister van 2007 tot op heden om de muziek-, film- en gamesindustrie te helpen in hun strijd tegen het illegaal downloaden? Bestaat er hierover een actieplan? Heeft zij reeds wetgevend werk ondernomen om het illegaal downloaden af te remmen? Staat de strijd tegen piraterij in het huidige veiligheidsplan? Zo ja, welke middelen worden daarvoor vrijgemaakt? Hoeveel politiemensen zette zij in bij de bestrijding van deze namaak? Hoeveel onderzoeken werden hieromtrent opgestart en met welk verloop en welke resultaten?

2) Bestaat er hieromtrent samenwerking met de Douane en Accijnzen? Zo ja, op welke wijze en met welke effecten? Zo niet, hoe verklaart zij dit euvel?

3) Heeft zij een idee over welk bedrag de illegale downloads aan economisch verlies in ons land per jaar betekenen? Hoeveel middelen heeft zij sinds 2007 jaarlijks vrijgemaakt voor de strijd tegen het illegaal downloaden? Hoe evolueerden deze middelen?

4) Heeft zij deze problematiek besproken met de ministers van Justitie en van Ondernemen en Vereenvoudigen? Tot welke resultaten leidde dit overleg? Werden zij betrokken in een gezamenlijk actieplan? Zo ja, op welke wijze en met welke effecten? Zo niet, hoe verklaart zij de inertie op dit vlak?

5) Werden hierover Europese afspraken gemaakt met de collega's van Binnenlandse Zaken?

Antwoord ontvangen op 5 april 2011 :

Het geachte lid vindt hieronder het antwoord op zijn vragen.

1. Er is geen bijzonder actieplan ten aanzien van het illegaal downloaden. Het fenomeen is niet weerhouden als een prioritair criminaliteitsfenomeen. Dit houdt in dat de politiediensten in dit domein hun acties beperken tot een kwaliteitsvolle dienstverlening in onderzoeken op basis van klachten. Er worden bijgevolg bij de politie geen bijkomende middelen vrijgemaakt voor de strijd tegen illegale downloads.

Het is anderzijds wel zo dat de politie in de reactieve dossiers ernaar streeft om voornamelijk de achterliggende organisaties en infrastructuur voor het illegaal downloaden te destabiliseren. In deze zin heeft de Regionale Computer Crime Unit van Brussel twee belangrijke gerechtelijke onderzoeken gevoerd, waarbij in 2008 en 2010 telkens in verschillende landen servers met tientallen terabytes opslagcapaciteit werden in beslag genomen.

2. Gezien het geen prioritair fenomeen betreft, werden er geen afspraken gemaakt tussen politie en douane omtrent de strijd tegen illegaal downloaden.

3. Hieromtrent zijn binnen mijn departement geen cijfers beschikbaar.

4. Gezien het geen prioritair fenomeen betreft, werden er geen afspraken gemaakt met de ministers van Justitie en van Ondernemen en Vereenvoudigen omtrent de strijd tegen illegaal downloaden.

5. Er werden geen afspraken gemaakt op internationaal niveau.