Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-1596

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 2 maart 2011

aan de vice-eersteminister en minister van Financiën en Institutionele Hervormingen

Staatsfinanciën - Aandelen van de banken - Invloed - Inkomsten

overheidsfinanciën
aandeel
deelneming
bank
obligatie
inkomsten uit investeringen

Chronologie

2/3/2011Verzending vraag
4/4/2011Antwoord

Vraag nr. 5-1596 d.d. 2 maart 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De recente berichten over de beurs en de Bel20 bewijzen een stevige stijging van de financiële sector en de financiële aandelen. Zo beschikt Dexia sinds het begin van dit jaar over het meest sterk gestegen bankaandeel van Europa, met een winst van bijna 33 %. Ook KBC doet het goed met een winst van 28 %.

Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen:

1) Welke effecten hebben de stijgingen van deze aandelen op de Belgische Staatsfinanciën? Wat leveren de verschillende aandelen die ons land bezit op voor de Belgische Staat?

2) Leidden de gunstige kwartaalcijfers naar het uitkeren van winsten aan de aandeelhouders? Zo ja, wat betekende dit aan inkomsten voor ons land, dit per bedrijf en per aandeel? Wat zijn de vooruitzichten voor de toekomst? Overweegt de Belgische overheid de verkoop van deze aandelen nu ze er een goed bedrag voor kunnen krijgen? Verwacht men enige stabiliteit op de financiële markten?

3) Hoe is de situatie op de obligatiemarkten en hoe beïnvloedt deze de Staatsfinanciën?

Antwoord ontvangen op 4 april 2011 :

Ik heb de eer aan het geachte lid de door hem gevraagde inlichtingen mede te delen.

Vraag 1:

Het nemen van deze participaties werd in overeenstemming met de methodologie van het ESR 1995 op de balans van de overheidssector geboekt als een verhoging van de aandelen en overige deelnemingen. Deze participaties worden gewaardeerd tegen de geldende koers; de schommelingen van deze waarde beïnvloeden de actiefzijde van de balans van de overheidssector. Noch het nemen van deze participaties, noch de tussentijdse waardeveranderingen, noch een eventuele verkoop hebben een invloed op het financieringssaldo van de overheid.

Vraag 2:

Ja, de gunstige jaarcijfers geven inderdaad aanleiding tot het uitkeren van winsten aan de aandeelhouders van de meeste banken waarin de Staat participeert. BNP Paribas zal een dividend van ongeveer 268 miljoen euro in contanten uitkeren aan de Staat en Dexia zal een dividend van ongeveer 16 miljoen euro in de vorm van bonusaandelen uitkeren (beide instellingen keerden ook in 2010 reeds een dividend uit).

In overeenstemming met het ESR 1995 wordt de uitkering van bonusaandelen echter niet als een dividend geregistreerd, waardoor de uitkering van Dexia van bonusaandelen geen impact op het financieringssaldo van de overheidssector had. Wat betreft BNP Paribas Fortis zijn nog geen definitieve beslissingen voorgesteld door de raad van bestuur, maar ook die bank zou een dividend uitkeren (ten belope van 0,80 euro per aandeel, wat in dit geval zou neerkomen op een dividend van 96,6 miljoen euro), dit in tegenstelling tot Royal Park Investments (de voormalige portfolio van “toxische” activa van Fortis Bank) en Ethias.

Het is contractueel voorzien dat KBC een coupon van 8,5 % moet betalen op de lening van 3,5 miljard euro die de Staat heeft toegekend, zodra er een dividend wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders, hetgeen voor dit jaar bevestigd is.

Ondanks de recente stijging van de aandelen van de financiële sector zijn de marktwaarden van de meeste financiële aandelen die ons land bezit nog niet hoog genoeg om de initiële investering terug te krijgen. Bovendien werd een call-optie gegeven op de BNP Paribas Fortis-aandelen aan de aandeelhouders van het vroegere Fortis,

Vraag 3:

Het is genoegzaam bekend dat sinds de lente van 2010 de Europese obligatiemarkten turbulente tijden kennen wat maakt dat de publieke overheden van de eurozone zich minder vlot dan vroeger kunnen financieren.

De afgelopen maanden was de toestand dermate ernstig dat de landen van de eurozone beurtelings Griekenland en Ierland ter hulp moesten snellen via verschillende programma’s.

Sinds het begin van het jaar werken de eurozonelanden aan een permanent hulpmechanisme - het European Stability Mechanism (ESM) – dat een land van de eurozone ter hulp kan komen. Dit droeg bij tot de terugkeer van een mate van rust op de obligatiemarkten.

Wat België betreft, is het Agentschap van de Schuld erin geslaagd, in weerwil van de moeilijke omstandigheden, de geplande financieringen voor 2010 af te ronden.

In 2011 heeft het Agentschap van de Schuld tot nu 9,32 miljard euro opgehaald in de lange termijn. De rentelasten vallen tot heden 12 miljoen euro hoger uit dan begroot, wat te wijten is aan een algemene stijging van de rentevoeten.