Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-1595

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 2 maart 2011

aan de vice-eersteminister en minister van Financiën en Institutionele Hervormingen

Fiscaliteit - Dienstencheques - Opbrengst - Kosten

bijkomend voordeel
belasting van natuurlijke personen
vennootschapsbelasting
zwartwerk

Chronologie

2/3/2011Verzending vraag
25/8/2011Antwoord

Vraag nr. 5-1595 d.d. 2 maart 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De dienstencheques stimuleerden sterk de dienstverlenende sector en de sector van de sociale economie. Ze leidden naar heel wat extra tewerkstelling en heel wat banen in het zwarte circuit promoveerden naar een officieel circuit. Inmiddels verliep er ongeveer acht jaar sinds de invoering van het systeem van dienstencheques. Graag evalueerde ik dit systeem en de impact ervan op de fiscaliteit.

Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vergadering:

1) Hoeveel dienstencheques (totaal bedrag) werden er jaarlijks werden aangekocht sinds 2003? Wat is de jaarlijkse kostprijs voor de overheid van deze dienstencheques?

2) Kan de geachte minister berekenen hoeveel zwartwerk hierdoor werd weggewerkt?

3) Wat was de opbrengst voor de overheid in de vorm van belastingen? Hoe evolueerden deze inkomsten jaarlijks sinds 2003 en hoe duidt hij deze ontwikkelingen?

4) Wat waren de jaarlijkse overheidsinkomsten via de personenbelastingen en de bedrijfsbelastingen voor de sector van de dienstenchequesbedrijven sinds 2003? Wat is de netto kostprijs van de overheid en per voltijds equivalente werknemer?

Antwoord ontvangen op 25 augustus 2011 :

In uitvoering van het artikel 10 van de Wet van 20 juli 2001 tot bevordering van buurtdiensten en –banen, maakt de minister van Werk jaarlijks een evaluatieverslag op aangaande het stelsel van de dienstencheques. Dit rapport heeft onder meer betrekking op de globale bruto en netto kostprijs van deze maatregel.

Ik verwijs dan ook naar de evaluatieverslagen die in dit kader werden opgemaakt.