Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-1592

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 2 maart 2011

aan de minister van Binnenlandse Zaken

Politiekorpsen - Top - Dronkenschap - Maatregelen

gemeentepolitie
politie
hoger kader
alcoholisme

Chronologie

2/3/2011Verzending vraag
12/4/2011Antwoord

Vraag nr. 5-1592 d.d. 2 maart 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Regelmatig berichten de media over dronkenschap van leidinggevenden van diverse politiekorpsen. Hieruit zou men kunnen afleiden dat drankmisbruik in dit circuit geen uitzondering meer is.

Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen:

1) Hoeveel gevallen van dronkenschap bij toplui van de lokale en federale politie kwamen er jaarlijks voor in de periode van 2007 tot 2010? Over welke niveaus gaat het hier? Vertonen deze gevallen significante gegevens met betrekking tot leeftijd, lokaal of federaal niveau, gewest of regio? Hoe evalueert en duidt de geachte minister deze cijfers en gegevens?

2) Hoe schat zij het probleem van alcoholmisbruik en -gebruik in bij de Belgische politiechefs? Kan men hieromtrent gewagen van een verspreid probleem of kan zij verzekeren dat het gaat over zeer uitzonderlijke gevallen die misschien in de media worden uitvergroot?

3) Overweegt zij bijzondere maatregelen in verband met het alcoholmisbruik en -gebruik bij de politiekorpsen? Ervaart zij de berichten hieromtrent als bedreigend voor het imago van de Belgische politie, in het bijzonder de paradoxale effecten bij het verhogen van de politiecontroles op druggebruik in het verkeer en het potsierlijke van dit bedenkelijke aureool bij het lanceren van campagnes zoals BOB?

Antwoord ontvangen op 12 april 2011 :

Het geachte lid vindt hieronder het antwoord op zijn vragen.

Uit de beschikbare cijfers met betrekking tot het hoger kader van de geïntegreerde politie blijkt dat er tussen 2007 en 2010 slechts één tuchtsanctie opgelegd werd ten aanzien van een hoofdcommissaris voor feiten van alcoholmisbruik die hij beging buiten de uitoefening van de dienst.

Ik ben mij ten volle bewust van het negatieve imago dat elk geval van alcoholmisbruik kan teweeg brengen, ongeacht het niveau van het betrokken persoonslid.

Er bestaat sinds enkele maanden een werkgroep die zich buigt over een preventieplan inzake alcohol en drugsgebruik op het werk binnen de politie. Deze werkgroep is samengesteld uit vertegenwoordigers van het commissariaat-generaal en de algemene directies van de federale politie, het diensthoofd arbeidsgeneeskunde, twee leden van de Interne dienst voor preventie en bescherming op het werk, leden van de Vaste Commissie van de lokale politie en van de syndicale organisaties.

De werkgroep werkt ook samen met externe organisaties die gespecialiseerd zijn in deze materie.

Dit plan past in een context van preventie, het plan wordt niet ontwikkeld vanuit een repressief perspectief. De preventie terzake omvat de organisatie van opleidingen voor leidinggevenden, het vastleggen van duidelijke regels, de rol van de arbeidsgeneesheer en van de curatieve geneeskunde.

Dit preventieplan betreffende alcohol en drugs zal in principe in de loop van dit jaar klaar zijn.