Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-1572

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 25 februari 2011

aan de minister van Landsverdediging

Openbaar vervoer - Veiligheid - Inzet van militair personeel - Stand van zaken

openbaar vervoer
stadsvervoer
openbare veiligheid
militair personeel
Hoofdstedelijk Gewest Brussels

Chronologie

25/2/2011Verzending vraag
26/4/2011Antwoord

Vraag nr. 5-1572 d.d. 25 februari 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De federale regering overweegt de inzet van een honderdtal militairen aan de zijde van veiligheidsagenten in het openbaar vervoer in Brussel. Daardoor zou de veiligheid vergroten en de criminaliteit - die zich inderdaad onrustbarend ontwikkelt in de buurt van het openbaar vervoer - tegengaan.

Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen:

1) In welke mate wordt de overweging om militairen in te zetten voor meer veiligheid op het openbare vervoer te Brussel geconcretiseerd? Welke argumenten schragen deze beslissing? Vanaf welk moment zullen deze militairen daadwerkelijk aanwezig zijn?

2) Binnen welke modaliteiten zal deze beslissing gestalte krijgen? Welke militairen (van welke eenheid, met welke kwalificaties), met welke bevoegdheden, onder welke voorwaarden (met welke wapens en welke deontologische en ethische richtlijnen rond het gebruik van geweld), voor welke termijn, onder welke begeleiding, na welke opleiding en ten voordele van welke vervoersmaatschappijen (MIVB, DeLijn, Tec, NMBS)?

2) Zullen deze militairen een specifieke opleiding genieten? Zo ja welke en door wie?

3) Hoe wordt deze beslissing financieel geregeld? Hoe ligt de kosten-batenverhouding voor het leger? Hoe en hoeveel dragen de vervoersmaatschappijen bij?

4) Kan deze inzet de voorbode zijn van soortgelijke initiatieven in andere steden of regio's?

5) Hoe beoordeelt de geachte minister de evolutie dat militairen worden ingezet voor burgerlijke opdrachten?

Antwoord ontvangen op 26 april 2011 :

Het geachte lid gelieve hierna het antwoord te willen vinden op de door hem gestelde vragen.

Het vervullen van bewakings- en veiligheidsopdrachten ten voordele van andere openbare diensten behoort niet tot de taken van Defensie. Haar personeel is en blijft opgeleid voor de uitvoering van de kerntaken van Defensie, met name het voeren van operaties. Daarom werd er verleden jaar beslist dat, om de veiligheid in de samenleving te verhogen en in het bijzonder in Brussel, er honderd militairen zouden overgaan naar het operationeel kader van de politie. Het gaat hier om een project van definitieve overplaatsing, waarbij bepaalde militairen zich op vrijwillige basis kandidaat kunnen stellen. De militairen die door de politie worden geselecteerd kunnen aan een opleiding van één jaar als kandidaat-inspecteur beginnen. Bij het slagen van deze opleiding worden zij overgeplaatst naar de politie en verliezen zij hun militair statuut. De bedoeling is dat zij gedurende hun eerste vijf jaar bij de politie te Brussel worden tewerkgesteld en dus in de metrostations kunnen worden ingezet. Voor deze honderd militairen betaalt Defensie gedurende vijf jaar, tweederde van de weddelast van de betrokkenen, daarna komen zij voor 100 % op de “payrole” van Binnenlandse Zaken.

De oproep voor kandidaten werd binnen Defensie op 4 maart opgestart. Op 25 maart werd een infosessie voor de geïnteresseerden door Defensie en de politie gezamenlijk georganiseerd. De inschrijvingen voor dit project worden op 18 april afgesloten en de selectie door de politie start begin mei. In principe zullen de geselectionneerde kandidaten hun vorming in de politieschool begin oktober aanvatten.