Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-1571

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 25 februari 2011

aan de vice-eersteminister en minister van Werk en Gelijke Kansen, belast met het Migratie- en asielbeleid

Dienstencheques - Kostprijs - Wegwerken van zwartwerk - Verschillen tussen de gewesten

bijkomend voordeel
zwartwerk
regionale verschillen
officiële statistiek

Chronologie

25/2/2011Verzending vraag
25/3/2011Antwoord

Vraag nr. 5-1571 d.d. 25 februari 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De dienstencheques stimuleerden de dienstverlenende sector en de sector van de sociale economie sterk. Ze leidden naar heel wat extra tewerkstelling en heel wat banen in het zwarte circuit promoveerden naar een officieel circuit. Inmiddels verliep er ongeveer acht jaar sinds de invoering van het systeem van dienstencheques. Graag evalueerde ik dit systeem en de impact er van op de tewerkstelling.

Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen:

1) Hoeveel dienstencheques (totaal bedrag) werden er jaarlijks aangekocht sinds 2003? In welke sectoren worden deze hoofdzakelijk gebruikt? Graag kreeg ik deze gegevens in absolute en relatieve waarden per sector. Welke evoluties en ontwikkelingen kan men hierbij vaststellen sinds 2003? Hoeveel jobs werden hiermee gecreëerd? Hoeveel procent van deze jobs zijn voltijds, hoeveel zijn halftijds en hoeveel zijn deeltijds? Graag kreeg ik deze gegevens in absolute en relatieve waarden voor de referteperiode. Is hier een evolutie merkbaar sinds de invoering van de dienstencheques?

2) Wat is de jaarlijkse kostprijs voor de overheid van deze dienstencheques en hoe evolueerde deze in de referteperiode?

3) Zijn er significante verschillen in de toepassingen van de dienstencheques per gewest en hoe duidt de geachte minister deze verschillen?

4) Kan zij berekenen hoeveel zwartwerk hierdoor werd weggewerkt? Hoeveel vloeide terug naar de overheid in de vorm van bijdragen voor de sociale zekerheid en belastingen? Wat is de netto kostprijs van de overheid en per voltijds equivalent werknemer, dit per jaar in de referteperiode?

Antwoord ontvangen op 25 maart 2011 :

1. Ik ben in mijn hoedanigheid als minister van Werk wettelijk verplicht om jaarlijks een evaluatieverslag op te maken van het stelsel van de dienstencheques. Dit evaluatierapport heeft inzonderheid betrekking op het werkgelegenheidseffect, de kostprijs en de toepasselijke loon- en arbeidsvoorwaarden. Verder wordt telkens een overzicht gegeven van de omvang van het dienstenchequesysteem waarbij verschillende statistieken gegeven worden van de drie betrokken actoren, met name de gebruikers, de ondernemingen en de werknemers. En daarnaast worden er ook nog een aantal bijkomende thema’s bestudeerd.

De antwoorden op al uw vragen zijn derhalve terug te vinden in de evaluatierapporten van het stelsel van de dienstencheques voor buurtdiensten en -banen (2004-2009). Deze zijn beschikbaar via de website van de Federale Overheidsdienst, Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg: www.werk.belgie.be