Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-1568

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 25 februari 2011

aan de vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken en Institutionele Hervormingen

Verenigd Koninkrijk - Indijken van drankmisbruik - Verhoging van de belasting - Effect op de prijs en de export van Belgische speciale bieren

Verenigd Koninkrijk
alcoholisme
accijns
bier
uitvoer

Chronologie

25/2/2011Verzending vraag
7/12/2011Dossier gesloten

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-1567

Vraag nr. 5-1568 d.d. 25 februari 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De Britse regering Cameron overweegt om alle bieren met een alcoholgehalte boven 7,5 volumeprocent zwaarder te belasten. Deze maatregel bedreigt meteen de Belgische speciale bieren die de Britten veel meer zullen kosten. Met deze accijnsverhoging hoopt de Britse regering het overmatig drankmisbruik in te dijken. De Britten kennen immers wat ze in de volksmond noemen: wife beater beers. Dit zijn goedkope, maar sterke bieren waarvan mannen blijkbaar zeer dronken en agressief worden.

De doelstellingen van deze maatregel lijken lovenswaardig. In het Verenigd Koninkrijk behoort alcoholmisbruik ongetwijfeld tot een zwaar maatschappelijk probleem. Ik durf wel de doeltreffendheid van deze maatregel met betrekking tot de Belgische speciaalbieren te betwijfelen. Deze zijn immers al een stuk duurder dan de goedkope zware bieren uit de supermarkt. Omwille van de prijs, de kwaliteit en het consumentensegment kan men deze niet klasseren onder het weinig positieve etiket wife beaters. Zulke classificatie wijst veel meer op een vorm van verdoken protectionisme. Men moet dus een juridisch onderscheid kunnen maken tussen de zogenaamde "wife beaters" en de speciale bieren.

Deze kwestie deed zich trouwens al eens voor, toen men in Frankrijk in 2003 een accijnsverhoging op " les bières du clochard " invoerde. Na tussenkomst van minister Didier Reynders en toenmalig eerste minister Guy Verhofstadt bij hun Franse collega's werden de bieren beter omschreven in de wetgeving. De Britse regering geeft op 23 maart 2011 meer uitleg bij de maatregel.

Ik heb hierbij de volgende vragen:

1) Bent u op de hoogte van deze ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk? Zo ja, hebt u hieromtrent uw bezorgdheid geuit bij de Britse overheden? Met welk resultaat? Zo nee, bent u bereid om de autoriteiten van het Verenigd Koninkrijk daarover aan te spreken?

2) Pleegde u hierover al overleg met de biersector?