Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-1222

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 8 februari 2011

aan de minister van Justitie

Slachtofferzorg - Protocolakkoord - Stand van zaken

slachtofferhulp
gewesten en gemeenschappen van België
samenwerkingsakkoord (Belgisch institutioneel kader)

Chronologie

8/2/2011Verzending vraag
20/6/2011Antwoord

Vraag nr. 5-1222 d.d. 8 februari 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Op 5 juni 2009 sloten de Federale Staat, de Vlaamse Gemeenschap, de Franse Gemeenschap, de Franse Gemeenschapscommissie en de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie een protocolakkoord inzake slachtofferzorg.

Kan de geachte minister mij een stand van zaken over de uitvoering van dit samenwerkingsakkoord verstrekken, met hierbij onder andere de volgende gegevens:

1) Hoe wordt dit samenwerkingsakkoord aangestuurd, wie zorgt voor de regie? Hoe evalueert de geachte minister de kwaliteit van de synergie? Behoudt dit akkoord de noodzakelijke relevantie?

2) Welke kosten zijn er aan dit samenwerkingsverband verbonden: personeel, administratieve en technische werkingskosten, investeringen, eventuele subsidies, enz.? Hoe evolueerden deze kosten jaarlijks sinds 2006? Hoe evalueert en duidt hij deze ontwikkelingen?

3) Tot welke concrete maatregelen, plannen, systemen, enz., leidde dit samenwerkingsakkoord? Kan hij deze detailleren en evalueren?

4) Vervullen de betrokken partners op een gelijkwaardige wijze hun opdrachten binnen dit samenwerkingsverband, of stelt hij verschillen vast? Zo ja, welke en met welke redenen?

5) Hoe wordt de afbakening van bevoegdheden gerespecteerd in deze samenwerking? Beweegt de federale overheid zich niet oneigenlijk binnen de actieradius van de gewesten?

Antwoord ontvangen op 20 juni 2011 :

Het betreffende protocolakkoord vindt haar oorsprong in de wens van vooral de Brusselse Gewestregering, daarin gesteund door de federale minister van Justitie, om tot een samenwerkingsakkoord inzake slachtofferzorg te komen voor het grondgebied van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De tijd ontbrak om tijdens de toenmalige legislatuur tot een samenwerkingsakkoord inzake slachtofferzorg te komen die tussen alle betrokken partijen onderhandeld was. Daarom is geopteerd om een protocolakkoord af te sluiten waarin de intentie wordt opgenomen om tot dergelijk samenwerkingsakkoord te komen. Het huidige protocolakkoord is vooral bedoeld als signaal dat de verschillende betrokken partijen belang hechten aan een geïntegreerde slachtofferzorg over de verschillende bevoegdheidsdomeinen heen.

De partijen die het protocolakkoord van 5 juni 2009 tussen de Federale Overheid, de Vlaamse Gemeenschap, de Franse Gemeenschap, de Franse Gemeenschapscommissie en de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie inzake slachtofferzorg hebben ondertekend, wensten dat binnen 18 maanden na ondertekening een samenwerkingsakkoord zou worden afgesloten. Het Nationaal Forum voor slachtofferbeleid is ermee belast te zorgen voor het samenbrengen van een werkgroep samengesteld uit de vertegenwoordigers van de ondertekenende partijen en hun administratie (zie artikel 1 van het protocolakkoord).

De rol van het Nationaal Forum voor slachtofferbeleid kan worden omschreven als een rol van initiatiefnemer en facilitator die ter beschikking staat van de deelnemers om hen documentatie te verstrekken en hen te informeren over het proces, maar die niet de pretentie heeft om van nature de coördinator van een interkabinetair optreden te zijn.

De definitieve ontwerptekst van het samenwerkingsakkoord moest worden voorgelegd voor ondertekening aan het interkabinettenoverleg vóór 31 december 2010. Gezien de huidige politieke situatie, is dit tot nader orde opgeschort.

Zodra er een nieuwe federale regering is gevormd, zal het Nationaal Forum de rol van initiatiefnemer en facilitator terug opnemen om de werkgroep terug samen te brengen.

Momenteel is er dus nog geen samenwerkingsakkoord en blijft het protocolakkoord van toepassing. Dit protocolakkoord regelt bij wijze van overgangsmaatregel de samenwerking tussen de partijen (de politiediensten via de politionele slachtofferbejegening, de slachtofferhulp via de dienst Slachtofferzorg en justitie via de dienst Slachtofferonthaal).

1) Het Nationaal Forum heeft zijn rol vervuld zoals dit in het protocolakkoord beschreven staat (zie artikel 1 van het protocolakkoord). Gezien er momenteel nog geen samenwerkingsakkoord is, heeft het Nationaal Forum geen mandaat in de tenuitvoerlegging en de evaluatie van dit samenwerkingsakkoord.

2) Dit protocolakkoord heeft geen enkele nieuwe weerslag op de begroting, omdat zij gericht is op het op elkaar afstemmen van de bestaande voorzieningen (zie artikel 2 van het protocolakkoord). Men legt de nadruk op “nieuwe” weerslag aangezien het louter in stand houden van het huidige aanbod wel een budgettaire weerslag heeft.

Het Nationaal Forum heeft geen zicht op wat deze budgettaire weerslag (kosten personeel, administratieve en technische werkingskosten, investeringen, eventuele subsidies, enz.) inhoudt voor de verschillende actoren die betrokken zijn bij dit samenwerkingsverband. Verder heeft het Nationaal Forum geen zicht op de evolutie van deze kosten sinds 2006.

3) Het Nationaal Forum heeft geen zicht op de concrete maatregelen, plannen, systemen, enz. waartoe dit protocolakkoord heeft geleid.

4) Het Nationaal Forum heeft geen mandaat om de uitvoering van de protocolakkoorden te evalueren en heeft hier vervolgens geen zicht op.

5) Het Nationaal Forum heeft geen mandaat om de uitvoering van de protocolakkoorden te evalueren en heeft hier vervolgens geen zicht op.