Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-1212

van Jacques Brotchi (MR) d.d. 8 februari 2011

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Maatschappelijke Integratie

Onkosten voor de behandeling van multiple sclerose - bijdrage van de ziekteverzekering

ziekte van het zenuwstelsel
ziekteverzekering
kosten voor gezondheidszorg
remgeld

Chronologie

8/2/2011Verzending vraag
7/12/2011Dossier gesloten

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-200

Vraag nr. 5-1212 d.d. 8 februari 2011 : (Vraag gesteld in het Frans)

De Onafhankelijke Ziekenfondsen hebben een studie gemaakt om te bepalen welk bedrag de ziekteverzekering kan toekennen als bijdrage in de onkosten verbonden aan multiple sclerose en welk aandeel de patiënt moet blijven betalen.

Uit die studie blijkt dat de patiënt, ongeacht de ernst van zijn ziekte - er zijn vier stadia geïdentificeerd - een groter aandeel ten laste neemt dan de ziekteverzekering. In de verst gevorderde stadia van de ziekte neemt de patiënt meer dan 60% van die onkosten ten laste.

Ondanks de specifieke terugbetalingen waarin voorzien is voor de chronisch zieken, kosten prestaties zoals kinesitherapie of ergotherapie de patiënt veel geld. Multiple sclerose-patiënten zouden echter vaak een beroep doen op deze therapieën.

De maatregelen ten gunste van chronisch zieke patiënten zouden dus verre van toereikend zijn voor het ten laste nemen van deze ziekte.

De studie waarnaar ik verwijs, prijst de oprichting aan van het statuut van “chronisch zieke” op basis van medische in plaats van administratieve criteria. Op die manier zouden de rechten worden toegekend op basis van de ernst van de ziekte.

Mevrouw de minister,

1. Welk standpunt neemt u in ten opzichte van deze studie? Gaat u akkoord met de vaststellingen die erin worden gedaan?

2. Denkt u niet dat het voor multiple sclerose-patiënten nuttig zou zijn te voorzien in specifieke terugbetalingen afgestemd op de noden veroorzaakt door de graad van aantasting door de ziekte ?

3. Zou het, meer algemeen, voor de chronisch zieken niet nuttig zijn meer rekening te houden met het criterium “graad van aantasting”?