Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-11372

van Jan Roegiers (sp.a) d.d. 4 april 2014

aan de minister van Financiën, belast met Ambtenarenzaken

De dubbele taxatie bij de overdracht van tak 23-levensverzekeringen tussen verzekeringsmaatschappijen

levensverzekering
Wetboek Diverse Rechten en Taksen

Chronologie

4/4/2014Verzending vraag
25/4/2014Antwoord

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-4913

Vraag nr. 5-11372 d.d. 4 april 2014 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Bij levensverzekeringen (type Tak 23) betaalt een klant éénmalig een premietaks van 2%, nadien is er geen taks of belasting meer.

Als die klant binnen dezelfde maatschappij van het ene type contract naar het andere type contract gaat betaalt hij daarbij geen nieuwe taks voor zover de verzekeringsnemer en de verzekerde dezelfde blijven (dus een overdracht van reserve binnen dezelfde maatschappij resulteert niet in extra taxatie).

Ook in het geval dat een levensverzekeringsmaatschappij een andere levensverzekeringsmaatschappij overneemt en de contracten dus op die manier overgaan blijft de taks eenmalig.

Maar als een klant om een of andere reden (service, producten, solvabiliteit, rendement…) ontevreden is over zijn huidige levensverzekeringsmaatschappij en de totaliteit van zijn reserves zou willen overdragen naar eenzelfde type contract bij een andere levensverzekeringsmaatschappij dan zou hij blijkbaar wel opnieuw de 2% taks moeten betalen.

Ik vraag me dan ook af waarom de overstap naar een andere maatschappij met bijvoorbeeld de reserve van een groepsverzekering eenvoudig en zonder dubbele taxatie gaat en dat bij de overdracht van de reserve van een Tak 23 levensverzekering niet meer geldt.

Net zoals het voor de consument gemakkelijk is om van bank te veranderen, zou dit ook bij levensverzekeringen het geval dienen te zijn.

Daarom had ik graag uw antwoord vernomen op volgende vragen:

1) Klopt mijn informatie over de dubbele taxatie bij overdracht van levensverzekeringen Tak 23 tussen verschillende verzekeringsmaatschappijen?

2) Bent u het met mij eens dat deze situatie nadelig is voor de consument?

3) Hoe (met welke vormvereisten) kan die dubbele taxatie in het nadeel van de consument vandaag eventueel al vermeden worden? En indien dit niet nog zou kunnen, bent u bereid hier een mouw aan te passen? Zo ja, op welke manier en welke timing houdt u daarbij voor ogen? Zo nee, waarom niet?

Antwoord ontvangen op 25 april 2014 :

1) In het algemeen zou de overdracht van reserves naar een ander contract binnen één zelfde verzekeringsonderneming het fiscale stelsel van de overdracht van reserves naar een andere verzekeringsonderneming moeten volgen, met betaling van de premietaks dus. Naar aanleiding van de herinvoering van de jaarlijkse taks op de individuele levensverzekeringscontracten door de programmawet van 27 december 2005 werd met de sector een akkoord gesloten in verband met de overdracht van reserves van individuele levensverzekeringen. Als algemeen principe werd gesteld dat voor een reserveoverdracht geen premietaks verschuldigd is indien er onder meer geen effectieve toebedeling van de afkoopwaarde plaatsvindt en de partijen – verzekeraar, verzekerde en verzekeringnemer - ongewijzigd blijven. Bij verandering van verzekeraar gaat het ontegensprekelijk om een nieuw contract met effectieve toebedeling van de afkoopwaarde en zal de algemene regel van toepassing zijn.

2) Het akkoord met de sector is eerder voordelig voor de consument.

3) Vermits bij de verandering van verzekeraar ontegensprekelijk een nieuw contract afgesloten wordt, dat gespijsd wordt met het bedrag van de afkoopwaarde van het “oude” contract, zijn de voorwaarden tot het heffen van de vernoemde taks aanwezig en kan er geen sprake zijn van een dubbele taxatie. Het algemene principe is nog steeds dat elk contract zijn eigen taxatie ondergaat.