Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-11368

van Jan Roegiers (sp.a) d.d. 4 april 2014

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

het nationale HIV-plan

aids
actieprogramma

Chronologie

4/4/2014Verzending vraag
16/4/2014Antwoord

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-4903

Vraag nr. 5-11368 d.d. 4 april 2014 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Vijf maanden geleden lanceerde u het nationale hiv-plan 2014-2019 om een antwoord te bieden op de hiv- en aidsproblematiek in België.

Op mijn eerdere vragen hierover (17 december 2013) verklaarde u in deze commissie het volgende :

"Eén van de eerste acties zal zijn een monitoringcomité oprichten, zoals in het plan voorzien, en een raad van personen met hiv samen te stellen. De betrokkenen, gezondheidswerkers, verenigingen en personen met hiv, werden al geraadpleegd. Het voorstel dat ze mij hebben voorgelegd, ben ik momenteel met mijn diensten aan het onderzoeken. Nadien zal ik het op de Interministeriële Conferentie aan mijn collega-ministers van volksgezondheid voorleggen. De volgende IMC, in februari 2014, zal dus over de precieze samenstelling en opdrachten van die twee instanties beslissen."

Daarom had ik - ter opvolging - graag uw antwoord vernomen op volgende vragen:

1) Wat werd er precies beslist op de in februari geplande interministeriële conferentie?

2) Hoe ver staat het met de implementatie van het nationale hiv-plan? Welke concrete acties of initiatieven werden reeds genomen en welke resultaten zijn er eventueel al? Werd het plan op bepaalde vlakken reeds bijgestuurd?

3) Welke prioriteiten legde u vanuit uw bevoegdheden in de uitvoering van het nationale hiv-plan? Welke concrete keuzes hebt u reeds gemaakt of gaat u nog maken? Welke targets of deadlines zet u daarbij voorop?

4) Hoe evalueert u het verloop van het plan tot nu toe? Hoe staat het met het overleg en de afstemming tussen alle betrokkenen over de realisatie van het plan? Welke vergaderfrequentie en stappenplannen werden overeengekomen?

Antwoord ontvangen op 16 april 2014 :

Zoals werd aangekondigd hebben wij op de interministeriële Conferentie Volksgezondheid van februari jongstleden de samenstelling van het Monitoringcomité van het Plan bepaald en een Raad van mensen met hiv samengesteld. In bijlage vindt u een document waarin de samenstelling van deze organen gedetailleerd wordt. Deze documenten zullen trouwens ook verschijnen op de website van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid.

Er werd ook overeengekomen dat elke minister tussen nu en de maand april voor de acties die onder zijn/haar bevoegdheid vallen, een uitvoeringsplan dient voor te leggen waarin ze de acties zullen aangeven die ze bij voorrang zullen uitvoeren en de beschikbare budgetten om dat te doen. Dit werk is bezig en zou binnenkort voltooid moeten zijn. Wat nu specifiek mezelf betreft, zal ik binnen enkele weken in staat zijn om u meer details te geven. Ik heb gedurende de laatste weken persoonlijke ontmoetingen gehad met de gezondheidsbeoefenaars, de verenigingsactoren en het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeits-verzekering (RIZIV) teneinde nauwkeurig vast te stellen wat gerealiseerd kan worden.

Ik kan u in alle geval al zeggen dat elke minister van Volksgezondheid dit plan in de praktijk wil toepassen zoals aangekondigd. Wat betreft de frequentie van de overlegvergaderingen werd er nog niks concreets beslist. De actoren zullen zo vaak als nodig samenkomen.