Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-11362

van Veerle Stassijns (N-VA) d.d. 4 april 2014

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

De bevraging van de bevolking door het Federaal Kenniscentrum van de gezondheidszorg

Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg
gezondheidsverzorging
steekproef

Chronologie

4/4/2014Verzending vraag
16/4/2014Antwoord

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-4957

Vraag nr. 5-11362 d.d. 4 april 2014 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Het Federaal Kenniscentrum van de Gezondheidszorg bevraagt op dit moment 20 000 mensen over het ethische vraagstuk aan welke medische behandelingen de overheid prioriteit zou moeten geven en via de sociale zekerheid zou moeten terugbetalen. Ethici stellen zich daar vragen bij. Ze vinden dat enkel beleidsmakers samen met medische specialisten deze ingrijpende keuzes mogen maken. Het Kenniscentrum zegt dat het de beleidsmakers vrij staat al dan niet rekening te houden met de resultaten van deze bevraging van de bevolking.

Betreffende de bevraging bevolking door Federaal Kenniscentrum Gezondheidszorg heb ik volgende vraag voor u:

1) Steunt u de thans door het Federaal Kenniscentrum Gezondheidszorg gevoerde bevraging van de bevolking over aan welke medische behandelingen door de overheid prioriteit moet worden gegeven?

2) Wat zal er met de resultaten van de gevoerde enquête gebeuren? Zo er geen rekening mee zal worden gehouden, wat is het nut dat deze grootschalige bevraging wordt gehouden?

3) Hoeveel bedraagt het kostenplaatje voor deze enquête?

Antwoord ontvangen op 16 april 2014 :

De bevraging kadert binnen een rapport van het KCE over “Methoden voor het in rekening brengen van maatschappelijke preferentiewaarden in besluitvorming over terugbetaling in de gezondheidszorg” en binnen de meting van de maatschappelijke voorkeuren wat betreft de keuzes in de gezondheidszorgen.

Dit rapport werd inderdaad opgenomen in het studieprogramma van het KCE sinds 2012, maar ik werd niet betrokken bij de bevraging.

Het KCE is inderdaad een onafhankelijk centrum dat als opdracht heeft op studies uit te voeren en rapporten op te stellen om de beleidsmakers te helpen bij hun keuzes. Maar het is niet zijn rol om betrokken te zijn bij het besluitvormingsproces, noch bij de implementatie van zijn aanbevelingen.

Dit rapport, en de aanbevelingen van dit rapport, zullen – zoals alle rapporten van het KCE – moeten worden goedgekeurd door de Raad van Bestuur van het KCE.

Aangezien ik nog geen enkel idee heb van de aanbevelingen die het KCE zal formuleren na afloop van z’n bevraging, noch van de beleidsmakers tot wie deze aanbevelingen gericht zullen zijn, zal u begrijpen dat het niet mogelijk is om u aan te geven of er al dan niet mee zal worden rekening gehouden.

Het budget dat voorzien is voor dit rapport bedraagt 102 850 euro, waarvan 88 000 euro voor de bevraging.