Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-11257

van Bart De Nijn (N-VA) d.d. 18 maart 2014

aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen

het inschakelen van vrijwilligers bij de lokale politie

gemeentepolitie
vrijwilligerswerk
onbetaald werk

Chronologie

18/3/2014Verzending vraag
28/4/2014Einde zittingsperiode

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-4804

Vraag nr. 5-11257 d.d. 18 maart 2014 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De Vaste Commissie van de Lokale Politie (VCLP) stelt aan de minister van Binnenlandse Zaken voor om politiecellen van lokale zones te laten bewaken door vrijwilligers. Ook zouden ze in beslag genomen wapens of bewijsstukken naar de parketten brengen en het onthaal verzorgen op piekmomenten.

De argumentering van de VCLP is dat de politie met een grote uitstroom zit en dat er jaarlijks 'slechts' 1.400 inspecteurs aangeworven worden. Op korte termijn wordt hierdoor het bolwerken van de politietaken problematisch, wat de inzet van vrijwilligers noodzakelijk maakt. Bovendien stelt het VCLP dat andere omringende landen al langer werken met vrijwilligers.

In een nationale bevraging van bijna 200 politiezones werd de vraag gesteld welke taken men aan vrijwilligers zou overlaten. Uit de enquête kwamen vooral administratieve taken, het bewaken van de cellen of bijstand verlenen bij het overbrengen van arrestanten. Daarnaast ook inzet van vrijwilligers bij sportwedstrijden en bij rampen, evenwel altijd onder leiding van politiemensen.

Vereiste is natuurlijk een degelijk statuut te creëren voor deze vrijwilligers, een opleiding en duidelijke selectiecriteria.

Graag volgende vragen aan de minister:

1) Klopt het dat de uitstroom op termijn hoger zal zijn dan de instroom waardoor sommige politietaken in het gedrang komen?

2) Heeft de minister plannen om vrijwilligers in te zetten in de politiewerking? Zo ja, welke taken ziet de minister weggelegd voor vrijwilligers? Zo nee, waarom niet?

3) Heeft de minister al een idee naar statuut, opleiding en selectiecriteria toe?

4) Welke andere maatregelen kunnen getroffen worden om de grote uitstroom tegen te gaan of op te vangen?