Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-11202

van Fatiha Saïdi (PS) d.d. 26 februari 2014

aan de minister van Justitie

Seksueel geweld - Instituut voor Gelijkheid van vrouwen en mannen - Verslag - Aanbevelingen - Uitvoering

seksueel geweld
Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen
huiselijk geweld

Chronologie

26/2/2014Verzending vraag
28/4/2014Einde zittingsperiode

Vraag nr. 5-11202 d.d. 26 februari 2014 : (Vraag gesteld in het Frans)

Uit de officiële statistieken over seksueel geweld in België in 2013 zou kunnen worden afgeleid dat er een daling is in vergelijking met de voorgaande jaren. Dat is evenwel helemaal niet het geval, want, zoals u verklaard hebt, dienen 90% van de slachtoffers geen klacht in. Dat percentage is zelfs nog groter in het kader van echtelijke relaties. De redenen zijn uiteenlopend: weinig steun aan de slachtoffers, angst voor represailles, schaamte en schuld, te weinig of slechte informatie, een onaangepaste opvang van de slachtoffers door de politie, de feitelijke straffeloosheid van de daders van verkrachting aangezien 50% van de klachten wordt geseponeerd.

Die vaststelling heeft u en uw collega's van Volksgezondheid en van Binnenlandse Zaken, en verschillende organisaties ertoe aangezet een nieuwe sensibiliseringscampagne te voeren om de slachtoffers van seksueel geweld aan te moedigen klacht in te dienen.

Daarover kan men zich alleen maar verheugen, aangezien sensibilisering zeer belangrijk is, ook al volstaat ze blijkbaar niet. Daarom moet ook op andere vlakken worden opgetreden. Het Instituut voor de gelijkheid van Vrouwen en Mannen heeft net een rapport gepubliceerd: “Knelpunten en aanbevelingen inzake de aanpak van seksueel geweld”.

Dat verslag bevat aanbevelingen voor verschillende actoren (administratieve, politieke, gerechtelijke, medische...) en ik zou willen weten welke gevolgen u eraan denkt te geven.