Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-11170

van Fatiha Saïdi (PS) d.d. 24 februari 2014

aan de staatssecretaris voor Sociale Zaken, Gezinnen en Personen met een handicap, belast met Beroepsrisico's, en staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid, toegevoegd aan de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid

Secteur des soins de santé - Recherche - Cancer - Immunothérapie - Moyens - Subsides

kanker
medische research

Chronologie

24/2/2014Verzending vraag
28/4/2014Einde zittingsperiode

Vraag nr. 5-11170 d.d. 24 februari 2014 : (Vraag gesteld in het Frans)

4 februari was de Werelddag tegen Kanker. Die ziekte blijft de grootste doodsoorzaak in België.

Volgens de jongste cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie van de VN, (WGO) heeft België de hoogste borstkankerincidentie ter wereld. Een van de verklaringen die naar voren wordt geschoven, is de overdiagnose.

Die hoge, onrustwekkende cijfers geven aanleiding tot uiteenlopende interpretaties. De wetenschappelijke wereld meent echter dat het in 15 tot 25% van de gevallen om erfelijke borstkankers gaat. Voor het overige staat de oorzaak niet vast, maar de meest waarschijnlijke is de luchtvervuiling en haar impact op de ontwikkeling van tumoren.

De afgelopen jaren werd op drie domeinen vooruitgang geboekt in de aanpak van kanker: preventie, vroegtijdige opsporing en behandeling.

Inzake preventie kwam in 2006 het vaccin tegen baarmoederhalskanker op de markt. Inzake vroegtijdige opsporing is onder meer de resolutie van de technieken van medische beeldvorming verhoogd, zoals de MRI-scans die tweemaal efficiënter zijn dan mammografieën om borstkanker op te sporen. Wat de behandelingen betreft, is er de opkomst van gerichte therapieën, die alleen giftig zijn voor de kankercellen.

Vandaag is vooral de vooruitgang in het fundamenteel onderzoek het meest beloftevol. De immunotherapie, een vrij recente kankerbehandeling die via het immuunsysteem werkt en erop gericht is ervoor te zorgen dat het lichaam van de patiënt zelf de tumoren bestrijdt, is de wetenschappelijke innovatie van 2013.

Belgische onderzoekers luiden nochtans de alarmbel. Hun onderzoek naar die nieuwe therapie komt in het gedrang door de bezuinigingen in de gezondheidszorg. Dat is verontrustend omdat alle statistische studies aangeven dat het aantal kankergevallen tegen 2035 aanzienlijk zal toenemen.

Kan de staatssecretaris bevestigen dat de middelen voor wetenschappelijk onderzoek naar immunotherapie niet door de bezuinigingen zullen worden getroffen?