Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-11158

van Nele Lijnen (Open Vld) d.d. 19 februari 2014

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

Drankspelletje - Internethype - Jongeren - "Neknominate" - Preventie - Alcoholvergiftiging

alcoholisme
jongere
internetsite
virtuele gemeenschap
sociale media

Chronologie

19/2/2014Verzending vraag
12/3/2014Antwoord

Vraag nr. 5-11158 d.d. 19 februari 2014 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Door "Neknominate", de nieuwste en levensgevaarlijke hype op het internet, vielen er de voorbije weken al verschillende doden in het buitenland. Het drankspelletje komt overgewaaid uit Australië en het Verenigd Koninkrijk. Het principe is eenvoudig: jongeren filmen zichzelf terwijl ze een grote hoeveelheid sterke drank achterover slaan, daarna nomineren ze een vriend die op zijn beurt hetzelfde dient te doen. Wat begon als een spelletje, is uitgedraaid tot een moordend fenomeen en dreigt nu ook in Vlaanderen slachtoffers te maken. Een zoektocht op Facebook toont tientallen Vlaamse jongeren die ook willen bewijzen hoe goed ze kunnen drinken. De jongeren willen de eer hoog houden door de uitdaging aan te gaan. Daarnaast worden ze uitgesloten op de sociale media indien ze niet ingaan op het verzoek.

"Het spel is heel gevaarlijk", zegt Guido Van Hal, professor Gezondheidswetenschappen aan de Universiteit Antwerpen in het Nieuwsblad. "Want je kan niet voorspellen wat de gevolgen op je lichaam zullen zijn."

Hieromtrent heb ik de volgende vragen :

1) Heeft de minister concrete aanwijzingen dat "Neknominate" ook onder Belgische jongeren een hype is?

2) Is zij op de hoogte van jongeren die recent opgenomen zijn op spoedgevallen, mogelijk ten gevolge van "Neknominate"? Zo ja, kan zij deze gevallen toelichten?

3) Wordt in specifieke preventie voorzien voor dergelijke hypes? Zo ja, welke?

4) Heeft zij cijfers over het aantal minderjarigen dat in 2013 is opgenomen of overleden aan een alcoholvergiftiging? Kan de minister deze cijfers opdelen per geslacht?

Antwoord ontvangen op 12 maart 2014 :

Dit volksgezondheidsfenomeen krijgt vanzelfsprekend mijn aandacht. Het is inderdaad belangrijk om jonge mensen te sensibiliseren over de gevaren van dit gedrag en de gevolgen ervan zowel op fysiek als op psychisch vlak.

Wij stellen vast dat het fenomeen van “neknomination” expliciet in de media aan bod komt. Na contact te hebben gelegd met de “Vereniging voor Alcohol en andere Drugsproblemen” en “Infor drogues” (de twee belangrijkste organisaties die de actoren op het terrein vertegenwoordigen op vlak van preventie), lijkt het mij dat het verschijnsel in België nog niet significant aanwezig is. Beide organisaties melden mij dat zij tot op heden nog geen vragen gekregen hebben betreffende deze problematiek.

Ik zal aandacht blijven hebben voor de omvang van dit fenomeen in de toekomst. Preventie blijft echter een bevoegdheid van de gefedereerde entiteiten.

Helaas beschikken wij niet over gegevens voor 2013 inzake opnames van minderjarigen voor een alcoholintoxicatie die al dan niet leidde tot een overlijden.