Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-11157

van Nele Lijnen (Open Vld) d.d. 19 februari 2014

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

Test-Aankoop - Analyse van 4000 geneesmiddelen - Gevaarlijke of weinig efficiënte geneesmiddelen - Evaluatie - Verkoopcijfers - Kosten-baten analyse - Doktersvoorschrift

geneesmiddel
inspectie van geneesmiddelen
consumentenorganisatie

Chronologie

19/2/2014Verzending vraag
28/4/2014Einde zittingsperiode

Vraag nr. 5-11157 d.d. 19 februari 2014 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Consumentenorganisatie Test-Aankoop berichtte deze week over de resultaten van een analyse van ongeveer 4 000 geneesmiddelen. Daaruit bleek dat veel medicijnen die tegenwoordig in de Belgische apotheken over de toonbank gaan, weinig efficiënt zijn of risico's inhouden voor de patiënten. Het gaat bijvoorbeeld om tabletten tegen keelpijn (zoals Orofar), of siropen en tabletten tegen verkoudheden (zoals Sinutab).

Hieromtrent heb ik de volgende vragen :

1) Hoe reageert de minister op het bericht van Test-Aankoop?

2) Heeft zij weet van andere kosten-baten analyses die de resultaten van Test-Aankoop zouden kunnen tegenspreken? Zo ja, kan zij deze concreet aanhalen?

3) Beschikt zij over verkoopcijfers van de desbetreffende geneesmiddelen, zoals Sinutab, Orofar, Voltaren, Cataflam, Azaron, Nortussine, Valdoxan? Zo ja, kan zij deze voor het jaar 2012 en 2013 vermelden per geneesmiddel?

4) Controleert of evalueert de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid of een andere officiële instantie regelmatig de besproken geneesmiddelen aan de hand van een kosten-baten analyse?

5) Geneesmiddelen die domperidone bevatten, zoals Motilium, zijn sinds november enkel nog op doktersvoorschrift te verkrijgen. Acht de minister het nodig om dezelfde maatregel te nemen voor de door Test-Aankoop vermelde geneesmiddelen?