Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-1115

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 1 februari 2011

aan de vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken en Institutionele Hervormingen

Wikileaks - Behandeling van een klokkenluider in de Verenigde Staten (VS) - Houding van België

Verenigde Staten
strafstelsel
wrede en onterende behandeling
rechten van de mens
klokkenluiden

Chronologie

1/2/2011Verzending vraag
22/2/2011Antwoord

Vraag nr. 5-1115 d.d. 1 februari 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Amnesty International berichtte dat de Amerikaanse soldaat die veel informatie doorspeelde aan Wikileaks, door de Verenigde Staten (VS) op een onthutsend inhumane wijze wordt behandeld. Deze soldaat wordt sinds juni 2010 opgesloten in totaal isolement, dit drieëntwintig uur per dag, zonder lakens, hoofdkussen en persoonlijke bezittingen. De VS vergoelijkt deze aanpak met het argument dat Manning misschien suïcidaal zou zijn of worden.

Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen:

1) Heeft de geachte minister van Buitenlandse Zaken de VS-ambassadeur op de onmenselijke behandeling van soldaat-klokkenluider aangesproken? Zo ja, met welke boodschap en hoe luidde het verweer van de ambassadeur? Zo neen, waarom niet en overweegt hij alsnog een convocatie?

2) Acht hij het niet dringend en hoogst noodzakelijk om de VS, zoals ook andere landen die systematisch blijk geven van een groot gebrek aan respect voor onder andere rechten van de mens, hierover consequent, herhalend en met forse bewoordingen aan te spreken?

3) Wil hij zijn diplomatiek corps instrueren om met betrekking tot het respect van mensenrechten en uitdrukkelijk ook over de humane wijze waarop gevangenen moeten worden behandeld, met veel meer prioriteit, kracht en systematiek te agenderen in alle contacten, overeenkomsten, protocols, verdragen, enz., zodat ons land meer dan nu, hieromtrent een voortrekkersrol opneemt?

Antwoord ontvangen op 22 februari 2011 :

1. Via onze kanalen met het Pentagon kregen we de verzekering dat betrokkene behandeld wordt “in overeenstemming met de geldende militaire regels, zonder onderscheid met andere personen in een gelijkaardige situatie.” Er werd ons ook medegedeeld dat betrokkene op 5 juli 2010 in Koeweit aangehouden werd en beschuldigd wordt van het overtreden van een aantal militaire reglementen en bepaalde federale wetten. Bradley Manning werd op 29 juli 2010 naar een Amerikaanse gevangenis overgebracht, rekening houdend met de potentiële duur van de voorhechtenis. Hij blijft op dit ogenblik onder toezicht van het militaire rechtsorgaan. Wij nemen aan dat ook in dit specifiek geval de militaire regels ten volle nageleefd worden met de in acht name van de menselijke waardigheid van betrokkene. De speciale Verenigde Naties (VN)-rapporteur inzake marteling, M. Juan Mendez, is een onderzoek begonnen om na te gaan of het systeem van eenzame opsluiting van Manning als foltering in het internationaal recht kan worden beschouwd. Ik acht het dus momenteel niet gepast om hierover de Verenigde Staten -ambassadeur aan te spreken.

2. De EU en de VS onderhouden twee maal per jaar een specifieke mensenrechtendialoog waar verschillende mensenrechtenthema’s aangekaart worden. Anderzijds komen de mensenrechtenprestaties van individuele landen, dus ook van de VS, aan bod binnen de Universal Periodic Reviews van de VN-Mensenrechtenraad in Genève. De UPR van de VS vond plaats op 5 november 2010. België – en meerdere andere landen – zijn hier in tussengekomen m.b.t. de verbetering van de toestand en de verbanning van alle praktijken die zouden kunnen neerkomen op marteling van de gedetineerden in de Amerikaanse gevangenissen.

3. Voor België is de bevordering en bescherming van de mensenrechten prioritair zowel op nationaal niveau als in de betrekkingen met andere landen. De voorbije jaren is het toepassingsgebied van de mensenrechten fors uitgebreid en verscheidener geworden zowel op internationaal als op regionaal en nationaal niveau. In internationale fora ijvert België voor de eerbiediging en uitbreiding van deze rechten, zowel in de bevoegde instellingen als op het terrein. Mensenrechten zijn ook aanwezig in alle geledingen van ons buitenlands beleid, inclusief de strijd tegen foltering en wrede, onmenselijke en vernederende behandeling.