Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-11108

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 13 februari 2014

aan de minister van Justitie

de keuze van Nederland om veroordeelden te laten meebetalen voor de kosten van onderzoek en straf

gerechtskosten
gedetineerde
strafsanctie

Chronologie

13/2/2014Verzending vraag
28/4/2014Einde zittingsperiode

Voorlopig antwoord (pdf)

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-4661

Vraag nr. 5-11108 d.d. 13 februari 2014 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Het Nederlandse regeerakkoord bevatte een keuze om gedetineerden, geďnterneerden en ouders van minderjarigen die veroordeeld zijn, te laten bijdragen aan de kosten voor hun verblijf in een gevangenis of inrichting. Het zou gaan om een bedrag van ongeveer 16 euro per dag, met een maximum van twee jaar. Deze keuze werd nu vertaald in een wetsvoorstel. In dezelfde lijn ligt een ander wetsvoorstel dat veroordeelden ook zou verplichten om mee te betalen aan de kosten voor de opsporing, het proces, de vervolging en de berechting.

Uiteraard botsten deze maatregelen op kritiek van diverse spelers. Zo zouden deze wetsvoorstellen indruisen tegen Europese regels die lidstaten verplichten om de kosten voor verblijf en medische verzorging op zich te nemen. Daarnaast beoordelen criminologen deze maatregelen ook niet als een bijdrage aan een veiliger samenleving.

Niet zelden zorgt de regen in Nederland voor gedruppel in België, vandaar deze vraag naar de inzichten en overtuigingen van de minister hieromtrent.

Hoe beoordeelt de minister de keuzes van de Nederlandse overheid om te evolueren naar een systeem waarin veroordeelden – gedetineerden, geďnterneerden, meerder- en minderjarigen – verplicht zullen worden om te betalen voor onder andere de kosten verbonden aan opsporing, proces en veroordeling én de kosten verbonden aan hun opsluiting en verzorging? Acht de minister het ook wenselijk om deze opties toe te passen in ons land? Zo ja of zo niet, welke argumenten wegen in deze keuze doorslaggevend door?