Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-11102

van Bart De Nijn (N-VA) d.d. 12 februari 2014

aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen

het aanslepende BE-Alert plan

mobiele telefoon
provider
ramp door menselijk toedoen
natuurramp
eerste hulp
hulp aan getroffenen
burgerbescherming
mobiele communicatie

Chronologie

12/2/2014Verzending vraag
28/4/2014Einde zittingsperiode

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-4704

Vraag nr. 5-11102 d.d. 12 februari 2014 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Op vraag 5-3618 omtrent het gebruik van de cell broadcast-techniek bij rampen is het antwoord van de minister hetzelfde als dat van toenmalig Minister van Binnenlandse Zaken, Annemie Turtelboom, in 2009.

Het antwoord van minister Turtelboom vermeldde in 2009 immers ook al dat er technische en praktische knelpunten weggewerkt moesten worden en dat de minister wacht op een Europees overleg en een Europese harmonisatie.

Mijn contacten met het Nederlandse Openbare Ministerie voor Veiligheid geven echter aan dat concrete Europese richtlijnen er naar alle waarschijnlijkheid niet zullen komen en zeker niet in de nabije toekomst. Hoogstens een Europese algemene advisering.

Minister Turtelboom kondigde in 2009 ook aan in het BE-alert plan te werken met sociale media als Facebook en Twitter om aan rampenbestrijding te doen. Mevrouw Turtelboom had eveneens het plan tijdens rampen niet alleen info te geven, maar interactief met de burgers in contact te staan door een verkort nummer aan te bieden waar burgers of slachtoffers info, advies of begeleiding zouden kunnen vragen. Ten slotte had de toenmalige minister het idee slachtoffers via een nummer een voicemail te laten inspreken die op een website zou getoond worden zodanig dat familie en vrienden gerust gesteld kunnen worden. In het antwoord van de minister vind ik hier niets meer van terug.

Willen we de veiligheid van de burgers zoveel mogelijk garanderen dan is het dringend nodig dat het Ministerie zelf in actie onderneemt. Zo hebben Nederland en Litouwen nu al, en het Verenigd Koninkrijk binnenkort, het heft in handen genomen en is cell broadcasting operationeel.

Graag dan ook alvast volgende vragen aan de Minister:

1) De Minister kondigde in juli op mijn vraag aan dat er gewerkt wordt aan een wetgeving voor het ter beschikking stellen door de mobiele netwerkoperatoren van een systeem van informatie aan de bevolking. Dit zou gebeuren in samenwerking met minister van Economie Vande Lanotte en het BIPT. Hoe staat het met deze wetgeving?

2) Zullen telecomoperatoren verplicht worden hun zendmasten aan te passen zodat de techniek van cell broadcasting uitgevoerd kan worden?

3) Wil de overheid gsm-fabrikanten verplichten de toestellen in te stellen of wordt de burger zelf geacht de instellingen aan te zetten?

4) Zijn er plannen van de minister om cell broadcasting ook toe te passen voor andere toepassingen zoals verkeersproblemen en/of smogalarm?

5) Zijn er al resultaten binnen van de consultancyopdracht van NL-alert (zie het antwoord op vraag 5-238)? Zo ja, wat zijn de resultaten en wat kunnen we hiervan leren over de knelpunten en mogelijkheden voor BE-alert? Zo nee, wanneer wordt dit juist verwacht?

6) Zullen de ideeën van voormalig minister van Binnenlandse Zaken Turtelboom opgepikt worden? Zo ja, over welke termijn hebben we het dan? Zo nee, waarom niet?