Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-11082

van Fatiha Saïdi (PS) d.d. 6 februari 2014

aan de staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding, toegevoegd aan de minister van Justitie

Migranten zonder papieren - Hiv-plan 2014-2019 - Toegang tot de behandeling

illegale migratie
politiek asiel
seksueel overdraagbare aandoening
aids
OCMW
actieprogramma
asielzoeker

Chronologie

6/2/2014Verzending vraag
26/2/2014Antwoord

Vraag nr. 5-11082 d.d. 6 februari 2014 : (Vraag gesteld in het Frans)

De 58 maatregelen van het hiv-plan dat u op 15 oktober 2013 hebt voorgesteld, hebben tot doel de inspanningen te bundelen voor het opsporen en behandelen van de ziekte bij hoofdzakelijk twee doelgroepen, de homoseksuelen en de migranten.

Hoewel alle sectoren van de gezondheidszorg en van het verenigingsleven zich over uw initiatief verheugen, vrezen organisaties die zich bezighouden met de medische verzorging van mensen zonder papieren voor de praktische toegankelijkheid van de behandeling met geneesmiddelen.

Om in aanmerking te komen voor medische bijstand moeten migranten worden opgevangen door de DGH, de dringende geneeskundige hulpverlening, maar om daar toegang toe te krijgen moeten ze zich eerst inschrijven in een OCMW. Elk OCMW houdt er echter zijn eigen gebruiken op na en veel OCMW's volgen complexe administratieve procedures die soms heel lange wachttijden veroorzaken. In die wachtperiode heeft de patiënt evenwel geen toegang tot de medicijnen die hij of zij nodig heeft.

Dat hindernissenparcours ontmoedigt soms de aanvrager en zet hem of haar er in het beste geval toe aan zich tot een ander OCMW te wenden en in het slechtste geval om zijn of haar voornemen zich te laten verzorgen te laten varen.

Worden in het licht van die vaststelling oplossingen in het vooruitzicht gesteld in overleg met alle dicht bij de problematiek betrokken actoren?

Antwoord ontvangen op 26 februari 2014 :

Het geachte lid vindt hieronder het antwoord op zijn vraag.

Voor de behoeftige persoon volstaat het om een steunaanvraag in te dienen bij het Openbaar Centrum voor maatschappelijk welzijn (OCMW). Het OCMW is er wettelijk ertoe verplicht deze steunaanvraag in overweging te nemen en om – op basis van een sociaal onderzoek – een beslissing te nemen. De criteria om in aanmerking te komen voor dringende medische hulp staan duidelijk opgenomen in het koninklijk besluit van 12 december 1996 betreffende de dringende medische hulp die door de openbare centra voor maatschappelijk welzijn wordt verstrekt aan vreemdelingen die onwettig in het Rijk verblijven.

Het project MediPrima heeft als doel om een intensive samenwerking tussen alle betrokken partners (OCMW, zorgverstrekker, behoeftige, Staat,…) te organiseren zodat de administratieve afhandeling sneller en eenvoudiger wordt. Door het in gebruik nemen van één uniek kanaal wordt er ook voor eenieder meer rechtszekerheid gecreëerd. Voor de behoeftige betekent dit onder meer dat hij niet noodzakelijk meer voor elke prestatie een bezoek aan het OCMW moet afleggen en er ook meer duidelijkheid is over de tussenkomsten in de onkosten door derden.

Dit project trad op 1 januari 2014 in werking en wordt thans over gans het land uitgerold.