Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-11078

van Nele Lijnen (Open Vld) d.d. 6 februari 2014

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

Aziatische tijgermug - Indijking

ziekteoverbrenger
infectieziekte
luchtband
tropisch hout

Chronologie

6/2/2014Verzending vraag
21/3/2014Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-11079

Vraag nr. 5-11078 d.d. 6 februari 2014 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De Aziatische tijgermug kan ziektes zoals knokkelkoorts overbrengen. Deze mug is afkomstig uit Zuidoost-Azië maar is vorige zomer in ons land neergestreken. De mug werd gesignaleerd in een bandenimportbedrijf in de Antwerpse haven. Volgens het Instituut voor Tropische Geneeskunde is er echter weinig reden tot paniek, want de mug zou de winters in onze streken niet kunnen overleven. De mug rukt echter al op in Amerika en Zuid-Europa en door de opwarming van de aarde lijkt het niet ondenkbaar dat zij binnenkort ook hier zal kunnen overleven. We maken bovendien een heel zachte winter mee, waardoor de mug de mogelijkheid kan hebben om zich aan te passen.

Ik had dan ook volgende vragen voor de minister:

1) Welke maatregelen zijn er genomen inzake de muggenpopulatie die is gesignaleerd in de Antwerpse haven?

2) Worden er specifieke controles verricht op handelstransporten van producten die larven of eitjes van de tijgermug kunnen bevatten, zoals autobanden en geluksbamboes?

3) Zijn er in België reeds op andere plaatsen tijgermuggen ontdekt? Zo ja, waar?

4) Welke maatregelen gaat de minister nemen om het oprukken van de tijgermug in te dijken?

5) Is er een reëel gevaar dat door de zachte winter die wij momenteel meemaken, de tijgermug een manier zal vinden om hier te overleven?

Antwoord ontvangen op 21 maart 2014 :

1) De bestrijding van muggen valt niet onder mijn bevoegdheid. Dat behoort tot de bevoegdheid van de gewestelijke overheden voor leefmilieu.

2) De controle van producten valt onder de bevoegdheid van de Federale Overheidsdienst (FOD) Economie.

3) In België kwam de Aedes albopictus voor het eerst voor in 2000 in een bedrijf te Vrasene (provincie Oost-Vlaanderen) dat gebruikte banden uit de Verenigde Staten en Japen recycleert. Er werden tussen 2001 en 2012 nog andere inspecties uitgevoerd, maar er werd geen enkel specimen gevonden. Men veronderstelde dat de soort op een natuurlijke wijze verdwenen was en er was geen enkele introductiemelding meer gedaan. In het kader van een surveillancestudie rond muggen die in 2013 op meerdere plaatsen in België is uitgevoerd, werd één volwassen mannetje van de Aedes albopticus gevangen in hetzelfde recyclagebedrijf voor banden te Vrasene.

4) De Interministeriële Conferentie Leefmilieu uitgebreid met Volksgezondheid heeft in januari 2014 een kader goedgekeurd met aanbevelingen voor het uitwerken van een monitoringplan en controlemaatregelen met betrekking tot exotische muggen. Het zal uitgevoerd worden door de Gemengde Interministeriële Conferentie voor het Leefmilieu en de Gezondheid (GICLG)

5) Een studie naar de overleving en de verspreiding van de tijgermug in België, evenals naar zijn ecologie in de buurlanden, zou ons belangrijke aanwijzingen kunnen verschaffen om meer duidelijkheid te scheppen over het invasieve karakter van de mug en zou de zones met een hoge risicofactor kunnen identificeren.