Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-11038

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 5 februari 2014

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

een studie over de zorgbehoefte van gedetineerden en geïnterneerden

opname in psychiatrische kliniek
gedetineerde
ziekteverzekering

Chronologie

5/2/2014Verzending vraag
22/4/2014Antwoord

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-4424

Vraag nr. 5-11038 d.d. 5 februari 2014 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In antwoord op mijn schriftelijke vraag nr. 5-6455 stelt de geachte minister dat de werkgroep waarvan sprake adviseerde om een studie te laten uitvoeren. Deze zou zich onder andere richten op de reële zorgbehoefte van gedetineerden en geïnterneerden, de vormen van zorg en het volume aan zorg dat moet worden verstrekt, de mogelijkheid om een forfaitair model van basiszorg te implementeren en een toets van de haalbaarheid van het systeem.

Hierover de volgende vragen:

1) De geachte minister refereerde aan een voorstel om een studie te laten uitvoeren. Is deze studie reeds aangevat? Aan wie werd ze uitbesteed? Met welke concrete opdrachten en onderzoeksvragen? Wanneer wordt ze opgeleverd? Wat is de kostprijs van die studie?

2) Indien de studie nog niet is aangevat: waarom is dit nog niet gebeurd? Wanneer zal deze worden besteld en aangevat?

3) Is de werkgroep in kwestie nog steeds werkzaam? Wie zetelt hierin? Hoe vaak komen zij samen? Wat is hun huidige takenpakket?

4) Hoe evalueert de geachte minister de werkzaamheden van deze werkgroep?

Antwoord ontvangen op 22 april 2014 :

1) In antwoord op uw vragen kan ik u meedelen dat in de schoot van het Riziv een werkgroep werd opgericht waarin wordt nagegaan onder welke voorwaarden gedetineerden en geïnterneerden een volwaardig statuut kunnen krijgen binnen de verplichte ziekteverzekering voor geneeskundige verzorging, die hen toelaat om te genieten van dezelfde rechten als alle sociaal verzekerden.

De werkgroep heeft reeds verschillende pistes voor de integratie onderzocht en is daarbij tot de vaststelling gekomen dat de organisatie van de zorg aan gedetineerden en geïnterneerden momenteel in die mate verschilt van diegene verleend in de vrije samenleving, dat een wetenschappelijke studie zich opdringt, waarbij de werkelijke zorgbehoeften worden geanalyseerd, alsook de vormen van zorg, het volume aan zorg, de mogelijkheid om een forfaitair model van basiszorg te implementeren alsook ten slotte de haalbaarheid van het systeem.

Het was de bedoeling om een studie op te starten, mede gefinancierd door het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeits-verzekering (RIZIV). Er werd voorgesteld om het onderzoek toe te vertrouwen aan een multidisciplinaire universitaire equipe. Deze zou gegevens verzamelen bij de Dienst Gezondheidszorg Gevangenissen en andere diensten van de Federale Overheidsdienst (FOD) Justitie, het Riziv, en op basis van bezoeken in penitentiaire instellingen en bevragingen van gedetineerden en geïnterneerden, zorgverleners, directie en personeel. De gegevens die de studie zou aanleveren moeten toelaten te bepalen welk het meest aangewezen integratiemodel zou zijn, welke punten in de wetgeving hiertoe dienen te worden aangepast en welke financiële weerslag dit met zich mee zal brengen. Men ging er van uit dat de studie één tot twee jaar zou vergen en ongeveer 1 miljoen euro zou kosten.

2) De werkzaamheden van de werkgroep liggen momenteel stil omdat er in eerste instantie binnen de FOD Justitie gegevens worden verzameld.

Naast de werkgroep opgericht in de schoot van het RIZIV, werd recent ook een reflectiegroep opgericht bij de FOD Volksgezondheid, die zich zal toespitsen op de gezondheidszorg aan geïnterneerden en gedetineerden, en waaraan vertegenwoordigers van het Riziv zullen deelnemen.

3) De werkgroep werkte zoals vermeld aan de organisatie van de studie. Ze is samengesteld uit medewerkers van de Dienst Gezondheidszorg Gevangenissen en van de Dienst voor geneeskundige verzorging van het Riziv. Zij heeft geen vast vergaderschema. De contacten verlopen vaak via telefoon of e-mail.

4) De werkgroep heeft uitstekend werk verricht met het oog op het in kaart brengen van deze complexe en zeer belangrijke problematiek. Zij heeft ook reeds verschillende pistes voor de integratie onderzocht en is daarbij tot de vaststelling gekomen dat de organisatie van de zorg in de gevangenissen momenteel in die mate verschilt van diegene verleend aan personen in de vrije samenleving, dat een wetenschappelijke studie zich opdringt, waarbij de werkelijke zorgbehoeften worden geanalyseerd, alsook de vormen van zorg, het volume aan zorg, de mogelijkheid om een forfaitair model van basiszorg te implementeren en de haalbaarheid van het systeem.