Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-10861

van Sabine Vermeulen (N-VA) d.d. 14 januari 2014

aan de vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Europese Zaken

Mensenrechten - Kinderrechten - Schending - Buitenland

rechten van de mens
rechten van het kind
kinderarbeid
gearrangeerd huwelijk
Internationale Arbeidsorganisatie
multinationale onderneming
kinderbescherming
geweld

Chronologie

14/1/2014Verzending vraag
15/4/2014Antwoord

Vraag nr. 5-10861 d.d. 14 januari 2014 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Het gebruik van geweld is een flagrante schending van mensen- en kinderrechten zoals bepaald en onderschreven in het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind (IVRK) en andere internationale mensenrechtenverdragen. Paradoxalerwijs genoot kinderbescherming nog nooit een prioritaire status in de internationale gemeenschap. Geweldpleging en ontwikkeling gaan niet samen: de negatieve impact van geweld op kinderen, gemeenschappen en samenlevingen is van blijvende duur. Leerresultaten lijden eronder, druggebruik neemt erdoor toe en de stap naar crimineel gedrag wordt erdoor veel sneller gezet.

Geweld tegen kinderen is een globaal probleem, het beperkt zich niet tot de ontwikkelingslanden. Ofschoon veel geweld niet gerapporteerd wordt, zijn volgens de Verenigde Naties (VN) elk jaar naar schatting 1,5 miljard kinderen er slachtoffer van. De beste manier voor landen om tegen dat dagelijkse geweld in te gaan is het beschikken over een systeem dat kinderen beschermt, en waarin veel aandacht naar opvang en preventie gaat.

Enkel officieel geregistreerde kinderen kunnen hun rechten opeisen. Een geboortebewijs beschermt tegen kinderarbeid, kinderhuwelijken, rekrutering als kindsoldaten of seksuele exploitatie en maakte juridische vervolging van daders mogelijk.

Hierover aan u enkele vragen.

1) Op welke manier neemt België maatregelen om haar Belgische multinationals aan te sporen en bij te staan in het uitvoeren van ketenanalyses die erop gericht zijn overtredingen van de sociale wetgeving zoals kinderarbeid, in het buitenland op te sporen en progressief uit te bannen, conform de ILO-conventies (International Labour Organization)?

2) Aan welke initiatieven binnen de VN die bedoeld zijn om de praktijken van gedwongen kinderhuwelijken te stoppen verleent België haar steun?

Antwoord ontvangen op 15 april 2014 :

Alvorens uw vragen te beantwoorden, wil ik er op wijzen dat kinderbescherming wel degelijk een prioritaire status geniet in de internationale gemeenschap, met name de strijd tegen geweld tegen kinderen. De studie van de Verenigde Naties (VN) secretaris-generaal over geweld tegen kinderen leidde in 2009 tot de aanstelling van een speciale vertegenwoordiger van de secretaris-generaal voor Geweld tegen Kinderen. Ook voor de Europese Unie (EU) is de bevordering en bescherming van kinderrechten een prioriteit. Zo nam de Raad Buitenlandse Zaken in 2007 EU-richtsnoeren aan ter bevordering en bescherming van de rechten van het kind. Zowel deze richtsnoeren als de EU-richtsnoeren van 2008 inzake geweld tegen vrouwen en de bestrijding van alle vormen van discriminatie van vrouwen, zijn van groot belang met betrekking tot de specifieke kwestie van kindhuwelijken: dergelijke huwelijken vallen namelijk onder het begrip ‘geweld’, zoals gedefinieerd door deze twee EU-richtsnoeren. 

1) Respect voor kinderrechten door ondernemingen wordt aangekaart in het kader van United Nations (UN) Global Compact Belgium. In december 2012 organiseerden UN Global Compact België met de steun van de Federale Overheidsdienst (FOD) Buitenlandse Zaken een  conferentie ‘Children’s rights and business principlesin het Egmontpaleis Bij die gelegenheid werden de ‘Children’s rights and business principles, ontwikkeld door UN Global Compact, UNICEF en de Niet-gouvernementele organisatie (NGO) ‘Save the Childrenin België gelanceerd. In september vorig jaar organiseerden België en UNICEF in de marge van de driejaarlijkse Global Compact Summit in New York een side-event over hetzelfde thema, waaraan Hare Majesteit Koningin Mathilde heeft deelgenomen. Ik ben ook tussengekomen tijdens beide evenementen. 

2) Zowel de Mensenrechtenraad als de Algemene Vergadering hebben in 2013 een resolutie aangenomen over kindhuwelijken. België heeft, zoals de andere EU landen, deze resoluties gecosponsord. UNFPA en UNICEF zijn twee multilaterale partnerorganisaties van de Belgische ontwikkelingssamenwerking die zich inzetten om kindhuwelijken te voorkomen. Het Europese Unie (EU) Strategisch Kader en Actieplan Mensenrechten en Democratie, dat door de Raad Buitenlandse Zaken werd goedgekeurd in juni 2012, voorziet dat de EU de preventie van kindhuwelijken dient te bevorderen. Momenteel werkt ons land actief mee aan de concrete uitwerking van die actie.