Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-1079

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 31 januari 2011

aan de vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken en Institutionele Hervormingen

Ivoorkust - Politieke crisis - Kwijtschelding van schulden

Ivoorkust
armoede
vermindering van de schuld
politieke situatie

Chronologie

31/1/2011Verzending vraag
10/2/2011Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-1078
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-1080

Vraag nr. 5-1079 d.d. 31 januari 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In het kader van het "HIPC-initiatief" (heavily indebted poor countries) staan nog een aantal schuldverlichtingen gepland voor arme landen met grote schuldenlast. Dit initiatief wil deze landen helpen op weg naar een duurzame schuldensituatie op middellange termijn. Er wordt verwacht dat zij hun bereidheid tot aanpassing tonen, door een voldoende duurzame toepassing van geschikte maatregelen, met andere woorden maatregelen gericht op de strijd tegen de armoede. In dat verband stellen de partnerlanden strategieën tot vermindering van de armoede op, in overleg met de civiele maatschappij en de donoren. Voor een aantal landen is het multilateraal HIPC-schuldenverlichtingsinitiatief nog niet afgerond. Sommige van die landen hebben bij de Belgische Nationale Delcrederedienst nog een uitstaande schuld die geheel of gedeeltelijk kan worden kwijtgescholden als het HIPC-voltooiingspunt is bereikt. Voor België gaat het onder meer over Ivoorkust, waarvan de Delcredereschuld nog 204,6 miljoen bedraagt.

Op dit moment bevindt Ivoorkust zich in een diepe crisis. De uitkomst blijkt allerminst duidelijk. Zittend president Laurent Gbagbo weigerde af te treden na zijn verkiezingsnederlaag. De Verenigde Naties, de Verenigde Staten en de Europese Unie erkenden oppositiekandidaat Ouattara als winnaar van de presidentsverkiezingen van 28 november 2010.

Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen:

1) In welke mate beïnvloedt deze crisis het HIPC- voltooiingspunt voor Ivoorkust? Wordt het HIPC- proces bevroren tot de huidige crisis is oplost? Welke gevolgen heeft dit voor de schuldverlichting aan Ivoorkust? Werd die situatie besproken binnen de Club van Parijs? Zo ja, wat was het standpunt van de Belgische regering en tot welk resultaat leidde dit overleg? Zo neen, wordt dit besproken op de volgende vergadering en welk standpunt zal de Belgische regering aldaar innemen?

2) Op voorwaarde dat er in 2010 geslaagde verkiezingen worden georganiseerd werd in het kader van het HICP -initiatief aan Ivoorkust 3 miljard kwijtschelding beloofd. De verkiezingen mogen als geslaagd worden geëvalueerd, met een duidelijke winnaar. De verliezer wil die resultaten echter niet erkennen. Welke gevolgen heeft dit voor de kwijtschelding van de drie miljard schulden?

Antwoord ontvangen op 10 februari 2011 :

Ik verwijs het geachte lid naar vice-Eerste minister en minister van Financiën Reynders