Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-10723

van Bart De Nijn (N-VA) d.d. 7 januari 2014

aan de minister van Justitie

Seksuele delinquenten - Psychiatrische hulp en behandeling - Aantal plaatsen - Instellingen - Gevangenissen - Maatregelen

seksueel misdrijf
strafgevangenis
psychiatrische inrichting
geneeswijze

Chronologie

7/1/2014Verzending vraag
28/4/2014Einde zittingsperiode

Vraag nr. 5-10723 d.d. 7 januari 2014 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Vorige week randde een 18-jarige voor de derde keer een vrouw aan. Na omzwervingen in jeugdinstellingen, gesloten instellingen en de gevangenis bleken de gedragsproblemen niet op te houden. Niet verwonderlijk aangezien deze persoon zowel buiten als binnen de gevangenis geen gepaste begeleiding gekregen heeft.

De moeder laat intussen weten dat ze psychiatrische hulp zocht, maar niet gevonden heeft.

Gerechtspsychiater Johan Baeke liet verstaan dat er een enorme grote kloof is tussen het aantal seksueel delinquenten en degenen die effectief worden behandeld. Indien er echter geen behandeling opgestart wordt (ongeveer 1,5 jaar) is de kans op recidivisme bijna zo goed als zeker.

Behandeling in de gevangenis is haast onmogelijk. De delinquenten moeten opgenomen worden in een instelling of moeten wekelijks een instelling kunnen bezoeken.

Wat hierboven is vermeld geeft een duidelijk beeld van het beleid inzake de behandeling en re-integratie van seksueel delinquenten . Er is een tekort aan plaatsen in instellingen of behandelingen voor seksueel delinquenten waardoor ze in de vergeetput belanden in de gevangenis. Eens ze terug vrij komen, is het probleem niet opgelost, waardoor opnieuw meerdere slachtoffers gemaakt zullen worden.

Graag kreeg ik antwoord op volgende vragen :

1) Wat is het aantal seksueel delinquenten die momenteel in een instelling therapeutisch behandeld worden?

2) Wat is het aantal seksueel delinquenten die momenteel in de gevangenis zitten?

- Hoeveel delinquenten krijgen therapeutische hulp binnen gevangenissen?

- Hoeveel delinquenten bezoeken instellingen om therapeutisch geholpen te worden?

- Hoeveel delinquenten staan op een wachtlijst om begeleiding te krijgen?

- Hoeveel delinquenten zitten in de gevangenis zonder enige maatregel?

3) Wat is het percentage recidivisten van 2007 tot en met 2012 die opgesloten waren omwille van seksuele delinquentie en opnieuw voor eenzelfde zaak zijn veroordeeld? Indien mogelijk ook per categorie (volgens vragen 1 en 2).

4) Is er reeds overleg geweest met het Ministerie Volksgezondheid om deze problematiek samen aan te pakken? Zo ja, wat waren de resultaten ? Zo neen, zal overleg en zullen maatregelen volgen?

5) Welke maatregelen zal de minister zelf nemen om ervoor te zorgen dat seksueel delinquenten wel degelijk (liefst) binnen instellingen of in gevangenissen behandeld worden?