Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-10676

van Dominique Tilmans (MR) d.d. 18 december 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

het begrip van medisch huis met betaling per akte

dokter
algemene geneeskunde
medisch centrum

Chronologie

18/12/2013Verzending vraag
28/4/2014Einde zittingsperiode

Voorlopig antwoord (pdf)

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-4347

Vraag nr. 5-10676 d.d. 18 december 2013 : (Vraag gesteld in het Frans)

Verschillende maatregelen, zoals het enig oproepnummer 1733, de drie Impulseo-impulsfondsen, de oprichting van wachtposten, enz., moeten de werklast van huisartsen verlichten en aldus een betere verzorging van patiënten mogelijk maken. Die maatregelen waren noodzakelijk, maar volstaan ze om het gebrek aan huisartsen te verhelpen en om het beroep aantrekkelijker te maken? Moet er niet gedacht worden aan nieuwe oplossingen om jonge huisartsen aan te trekken, zowel in landelijke gebieden als in probleemsteden?

Het is bekend dat de meeste huisartsen niet langer willen werken in een eenmanspraktijk en verkiezen om met twee, drie of meer artsen samen te werken, zodat ze werk en gezin beter kunnen combineren of overleg plegen over moeilijke gevallen...

In mei 2012 ontstond in Libin een mooi voorbeeld van een medisch huis waar huisartsen en paramedici beslisten om samen te werken en een vzw op te richten waar patiënten betalen per akte. Momenteel zijn ze met 26 (artsen, kinesisten, ergotherapeuten, verpleegsters, psychologen, logopedisten,...) en de samenwerking loopt zo goed dat ze momenteel geen moeite hebben om nieuwe medewerkers aan te trekken; stagiairs komen soms van ver om er aan de slag te kunnen. Het feit dat drie vierden van de bevolking van Saint-Hubert er langs komt vanwege het gebrek aan huisartsen in die gemeente bewijst dat het een succesverhaal is.

Het medisch huis in Libin heeft geen enkele financiële steun gekregen bij de oprichting ervan, behalve de steun van de gemeente door de terbeschikkingstelling van een gebouw tegen een matige maandelijkse huurprijs. Deze vzw werkt al anderhalf jaar met eigen middelen en kon niet genieten van Impulseo I, omdat de artsen al in de regio gevestigd waren, noch van Impulseo II, omdat er te weinig GMD waren in het eerste jaar. In november 2013 kregen ze niettemin een positief antwoord nadat ze in december 2012 een dossier hadden ingediend bij het Waals Gewest voor de subsidiëring van een Association de Santé Intégrée (ASI) met 25.000 euro per jaar. Eigenaardig genoeg moesten ze 11 maanden wachten op die goedkeuring en de eerste storting moet wellicht nog gebeuren.

Het is gemakkelijk kritiek te spuien en ik verkies concrete voorstellen te formuleren. Ik wil de aandacht van de minister vestigen op dit soort medische huizen met betaling per akte, in tegenstelling tot de meerderheid van medische huizen die werken met een forfaitaire vergoeding. Dit concept dat getuigt van een meer liberale visie, kan onder meer één van de manieren zijn die jonge artsen weer naar huisartsgeneeskunde kunnen toeleiden en kan een bijkomend alternatief vormen naast de medische huizen met forfaitaire vergoeding.

Ik wil de minister vragen om deze oplossing van nabij te analyseren, en te onderzoeken hoe het initiatief te Libin, dat nu pas het break-evenpoint bereikt, een substantiële duw in de rug kan krijgen en te kijken of gelijkaardige pilootprojecten kunnen gesubsidieerd worden op plaatsen waar het gebrek aan artsen moeilijk ingevuld kan worden.

We moeten vooral oplossingen vinden die de huisartsenpraktijk weer aantrekkelijker maken en dit lijkt er één van te zijn, vermits jonge artsen eropaf komen.

Ik dank de minister alvast voor haar reactie op dit voorstel.