Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-10672

van Dominique Tilmans (MR) d.d. 18 december 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

de toekomst van de huisartsenwachtposten in de provincie Luxemburg

dokter
algemene geneeskunde
provincie Luxemburg

Chronologie

18/12/2013Verzending vraag
28/4/2014Einde zittingsperiode

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-4321

Vraag nr. 5-10672 d.d. 18 december 2013 : (Vraag gesteld in het Frans)

Ik ben blij met de initiatieven van de minister in verband met het 'plan huisartsenwachtdiensten', dat op vijf pijlers stoelt die ik hier niet ga herhalen.

Zo zal de wachtdienst lichter en veiliger worden gemaakt, zodat huisartsen niet langer 48 uur zonder onderbreking de wachtdienst moeten waarnemen na een zware werkweek en vóór ze er een nieuwe aanvatten.

Iedereen weet dat de wachtposten een grote verbetering zijn en dat huisartsen aldus hun krachten kunnen bundelen.

Het is evenwel nog geen oplossing voor de onaantrekkelijke aspecten van de huisartsengeneeskunde, noch in landelijke gebieden zoals in Luxemburg, noch in stedelijke gebieden.

Daarom wil ik twee vragen stellen:

1) Wat is het ideale aantal artsen per wachtpost? Hoeveel wachtposten in de provincie Luxemburg bereiken dat optimale aantal niet en wat zijn de verwachtingen over drie jaar, gelet op het feit dat de gemiddelde leeftijd van de huisartsen hoger ligt dan 55 jaar?

2) Aan welke oplossingen denkt de minister voor die onderbemande wachtposten? Moet het te bestrijken gebied van elke wachtpost worden vergroot? Of moet het aantal artsen met wachtdienst aanzienlijk worden verhoogd? Moeten de beschikbaarheidshonoraria worden opgetrokken om meer artsen aan te trekken?