Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-10613

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 13 december 2013

aan de minister van Justitie

Charleroi - Gerechtsgebouw - Verwarmingsinstallatie - Budgetten - Maatregelen

openbaar gebouw
verwarming

Chronologie

13/12/2013Verzending vraag
12/3/2014Antwoord

Vraag nr. 5-10613 d.d. 13 december 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De verwarmingsinstallatie van het gerechtsgebouw van Charleroi wordt gevoed door de stedelijke verwarmingsmaatschappij Socageth. Deze maatschappij maakt een overgang naar gas als brandstof, met als gevolg dat een deel van de verwarmingsinstallatie van het gerechtsgebouw moet worden aangepast. Omdat de budgetten voor deze aanpassing niet tijdig beschikbaar zijn en de oude installatie moet blijven werken, ontstaan er regelmatig problemen. Zo zakte de temperatuur in het gebouw tot zo'n 14 graden.

De voorzitter van de rechtbank maakte zich daarover erg boos. Dit lijkt ook erg logisch, want zo'n aanpassingswerken komen niet uit de lucht vallen; er moet al veel vroeger een vraag voor de noodzakelijke budgetten gesteld zijn. Maar blijkbaar - volgens de voorzitter van de rechtbank - zorgde de ontzettende traagheid bij justitie ervoor dat er nu slag om slinger nieuwe en ernstige problemen ontstonden. Zo zou een deel van het personeel ondertussen ziek zijn, mede door het werken in onaangepaste maar ook onwettige arbeidsomstandigheden. De voorzitter zal ook het arbeidsauditoraat hieromtrent inschakelen. Hij nodigde meteen de minister uit om, uiteraard goed ingeduffeld, de problemen proefondervindelijk vast te stellen.

1) Bevestigt de geachte minister het probleem met de verwarmingsinstallatie van het gerechtsgebouw van Charleroi, waardoor de temperatuur tot gemiddeld 14 graden zakt en het dus onmogelijk wordt om de werkzaamheden uit te voeren?

2) Beaamt zij dat deze jammerlijke toestand werd veroorzaakt door een te trage en onoordeelkundig aanpak van de Federale Overheidsdienst (FOD) Justitie, waardoor de noodzakelijke budgetten om de verwarmingsinstallatie aan te passen niet tijdig beschikbaar waren?

3) Hoe verklaart de geachte minister deze inertie, wie draagt hier aansprakelijkheid?

4) Hoe kunnen deze en dergelijke flaters worden voorkomen, welke maatregelen zal zij hieromtrent treffen?

5) Kan de geachte minister hier een spoedmaatregel treffen die het probleem op korte termijn oplost?

Antwoord ontvangen op 12 maart 2014 :

1. De problemen werden veroorzaakt door een samenloop van omstandigheden bij de stedelijke verwarmingsmaatschappij. Enerzijds ontstonden bij de eerste koude van het jaar enkele lekken op de waterleiding en anderzijds zijn er in de week van 9 december 2013 ook enkele lekken ontstaan op de leidingen die het gerechtsgebouw voorzien, wat er toe leidde dat het circuit van de centrale verwarming van het gebouw helemaal leeg kwam te staan. De beheersmaatschappij heeft alles in het werk gesteld om deze lekken zo spoedig mogelijk te dichten. Er kon evenwel slechts één van de twee leidingen die het paleis bevoorraden in werking gesteld worden, waardoor de druk slechts op 60 % van het normale rendement kwam, hetgeen volgens de beheersmaatschappij evenwel voldoende moest zijn om te beantwoorden aan de weersomstandigheden in die week. Na een tussenkomst in het weekend van 14-15 december 2013 zowel door de beheersmaatschappij als door de firma die de klimaatregeling onderhoudt werden de problemen volledig opgelost.

2 tot 5. De herhaalde problemen zijn te wijten aan de ouderdom van de installatie van de stedelijke verwarmingsmaatschappij in het gerechtsgebouw. In het kader van een renovatieproces van het gerechtsgebouw van Charleroi, opteert de Regie der Gebouwen voor de installatie van een autonome verwarmingsinstallatie op basis van gas.

Het antwoord op de vragen over de realisatie van dit project valt onder de bevoegdheid van mijn collega de Staatssecretaris voor de Regie der Gebouwen en Duurzame Ontwikkeling toegevoegd aan de minister van Financiën, belast met Ambtenarenzaken.