Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-10453

van André du Bus de Warnaffe (cdH) d.d. 26 november 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Europese Zaken

de verkiezingen in Guinee

Guinee
verkiezing
sanctie (EU)

Chronologie

26/11/2013Verzending vraag
14/1/2014Antwoord

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-3896

Vraag nr. 5-10453 d.d. 26 november 2013 : (Vraag gesteld in het Frans)

Sinds in 2010 presidentsverkiezingen werden georganiseerd, verkeert Guinee in een overgangsperiode naar een democratisch stelsel. De totale overgang naar een democratisch regime en meer respect voor de rechtsstaat werd bemoeilijkt door de voortdurende vertragingen bij het organiseren van parlementsverkiezingen, toenemende etnische spanningen, voortdurende corruptie en de trage vooruitgang in het versterken van het verwaarloosd gerechtelijk apparaat.

Na de staatsgreep van 2008 heeft de Europese Unie maatregelen genomen tegen Guinee, met name in het kader van het Europees Fonds voor Ontwikkeling en in het kader van het GBVB. De evolutie van deze maatregelen hangt af van het organiseren van parlementsverkiezingen.

Op 3 juli bereikten regering en oppositie uiteindelijk een akkoord voor het organiseren van parlementsverkiezingen in september 2013. Beide partijen raakten het eens over de techniek om de kieslijsten op te stellen, wat de oppositie eerst had aangevochten. Een eis van de oppositie was dat Guinese burgers die in het buitenland verblijven aan de verkiezingen kunnen deelnemen. De laatste parlementsverkiezingen dateren van 2002.

Ik heb volgende vragen:

1) Zal België het verloop van de parlementsverkiezingen steunen? Zo ja, in welke zin? Zo niet, waarom?

2) Wat is het standpunt van België inzake de beperkende maatregelen van Europa tegen de republiek Guinee?

3) Zullen op Europees niveau maatregelen worden genomen tegen de toename van de spanningen en van het etnisch geweld?

Antwoord ontvangen op 14 januari 2014 :

1. België heeft het verloop van de parlementsverkiezingen in Guinee niet rechtstreeks gesteund maar schaarde zich achter de acties van de Europese Unie (EU) ten aanzien opzichte van het land. Zo nam België op actieve wijze deel aan de verkiezingswaarnemingsmissie die door de Europese Unie in het land werd opgezet.

2. De EU trof stelde gerichte sancties in tegen de leden van de junta die in 2008 de macht greep alsmede en stelde een embargo in op de wapenverkoop. Bij beslissing van de Raad van 21 maart 2011 werden de gerichte sancties grotendeels opgeheven, behalve ten aanzien van 5 personen die in het internationaal onderzoeksrapport ervan worden verdacht verantwoordelijk te zijn voor de gewelddadige onderdrukking van 28 september 2009 in het stadium van Conakry. Het wapenembargo is nog altijd van kracht.

Momenteel deelt België de Europese analyse betreffende de noodzaak de restrictieve maatregelen ten aanzien van Guinee te handhaven. Het gaat om specifieke maatregelen die op geregelde tijdstippen worden geëvalueerd. De EU zal de opheffing van het wapenembargo overwegen zodra de autoriteiten een geloofwaardig plan voor de hervorming van de veiligheidssector hebben goedgekeurd.

3. De EU blijft de situatie in Guinee op de voet volgen, meer bepaald na de van de parlementsverkiezingen van september jongstleden en gelet op de spanningen die de waarnemers hebben kunnen vaststellen. De EU onderneemt verschillende acties ter ondersteuning van de ontwikkeling van de democratie en de rechtsstaat via projecten die voorzien in de ondersteuning van het verkiezingsproces, van de hervorming van de sector justitie en van de capaciteitsversterking van de civiele samenleving en de media.

De instandhouding van een regelmatige politieke dialoog is ook een instrument om toezicht uit te oefenen op de situatie.