Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-10397

van Sabine Vermeulen (N-VA) d.d. 13 november 2013

aan de minister van Financiën, belast met Ambtenarenzaken

Wereldbank - Kiesgroep EDS10 - Einde overeenkomst - Nieuwe overeenkomst

Wereldbank

Chronologie

13/11/2013Verzending vraag
12/12/2013Antwoord

Vraag nr. 5-10397 d.d. 13 november 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De kiesgroep EDS10, waar België deel van uitmaakt bij de Wereldbank, is één van de belangrijkste kiesgroepen in het geheel. De kiesgroep bestaat uit tien landen en ons land is een zeer belangrijke actor binnen die groep. België levert momenteel ook de Executive Director voor de Board of Directors.

In 2014 komt er een einde aan de 10 jaar durende overeenkomst tussen de landen van de kiesgroep EDS10.

Hierover aan u de volgende vragen:

1) Binnen welke termijn is er een herziening van de overeenkomst tussen de landen van de kiesgroep, waartoe België behoort, gepland? Of zijn er al afspraken gemaakt?

Zo ja, welke?

Werden die afspraken gemaakt onder de huidige Executive Director Gino Alzetta?

2) Wat wil België bereiken met deze kiesgroep? Welke stellingen neemt België in met betrekking tot een nieuw agreement voor de kiesgroep?

Antwoord ontvangen op 12 december 2013 :

1) De onderhandelingen over een nieuw kiesgroepakkoord, dat zou moeten ingaan vanaf 1 november 2014, zijn momenteel aan de gang. De afspraken die tot op heden gemaakt zijn hebben vooral betrekking op het onderhandelingskader: zo werden de looptijd van de overeenkomst, de wijze waarop onderhandeld wordt (“guidelines of terms of reference”)en de samenstelling van de werkgroep die de overeenkomst voorbereid en rapporteert aan de “deputies” afgesproken. Er wordt verwacht dat de eerste resultaten tegen april 2014 aan de Gouverneurs van de kiesgroep kunnen worden voorgelegd. De onderhandelingen worden gevoerd door een werkgroep onder voorzitterschap van België. Deze groep is samengesteld uit vertegenwoordigers van de hoofdsteden van de 10 betrokken landen die deel uitmaken van de kiesgroep. Onze vertegenwoordiger bij de Wereldbank, de heer Alzetta, is niet rechtstreeks betrokken, aangezien het de gewoonte is dat de vertegenwoordigers van de hoofdsteden aan zulke onderhandelingen deelnemen.

2) Er wordt ernaar gestreefd om de samenstelling van de huidige kiesgroep intact te houden en houdt tevens rekening met een aantal criteria (waaronder het budget en het aantal beschikbare functies) om een zo breed mogelijke participatie van de landen van onze kiesgroep te waarborgen, alsook met de gewijzigde stemverhoudingen en met de belangen van de kleinere leden. Sinds de laatste herverdeling van de aandelen van de Internationale Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (onderdeel van de Wereldbankgroep) en de daarmee gepaard gaande kapitaalsverhoging, is het gewicht van Turkije in vergelijking met dat van Oostenrijk belangrijker geworden.

Een ander element dat van belang is in deze onderhandelingen, betreft de modus operandi van de kiesgroep zelf. Deze is gebaseerd op transparantie, samenwerking en wederzijds respect voor elkaars standpunten. Dit laatste is natuurlijk van belang omdat in onze kiesgroep een heterogeen geheel is van rijkere, opkomende en arme landen waardoor het niet altijd evident is om tot een consensus te komen.