Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-10307

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 6 november 2013

aan de minister van Justitie

Verzorgingspersoneel werkzaam in de gevangenis - Laattijdige uitbetaling - Psychiatrische verpleegkundigen - Zorgpersoneel

strafgevangenis
psychiatrie
verplegend personeel

Chronologie

6/11/2013Verzending vraag
12/12/2013Antwoord

Vraag nr. 5-10307 d.d. 6 november 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In een antwoord op een eerdere vraag (5-9180) over de laattijdige betaling van verpleegkundigen werkzaam in de gevangenis stelde de geachte minister dat dit probleem zo goed als weggewerkt was. De laattijdige uitbetalingen hadden te maken met de beperkte budgettaire ruimte.

Verder verduidelijkte zij dat er in de gevangenis van Ieper geen psychiatrisch verpleegkundigen zijn tewerkgesteld. Bovendien kent de Federale Overheidsdienst (FOD) Justitie geen zelfstandige psychiatrische verpleegkundigen (enkel statutaire zorgverstrekkers en interims).

Hierover de volgende vragen.

1) Ik verneem uit een goede bron dat deze problematiek helemaal niet is opgelost en dat het verzorgend personeel nog steeds laattijdig wordt uitbetaald. Blijkbaar zijn de budgetten nog steeds ontoereikend en gaat het hier quasi om een structureel en steeds terugkerend probleem. Kan de geachte minister dit bevestigen? Hoe verklaart ze dit en wat zal ze ondernemen om dit op te lossen? Erkent ze de urgentie van deze problematiek, gezien de moeilijkheden om geschikt en gemotiveerd medisch personeel te vinden en gezien de erbarmelijke toestanden in de Belgische gevangenissen?

2) Volgens mijn bron zijn er wel degelijk twee personen met een diploma psychiatrisch verpleegkunde die op zelfstandige basis en deeltijds zorg verstrekken aan de gedetineerden in de gevangenis in Ieper. Is de geachte minister hiervan dan niet op de hoogte of gaat het hier om administratieve semantiek?

3) Hoeveel zorgpersoneel (voltijdsequivalenten of VTE) werkt er voor de FOD Justitie in de gevangenissen? Over welke functies gaat het daarbij (VTE)? Onder welk statuut? Is dit aantal stabiel, bestaat er een groot verloop?

4) Houdt de FOD Justitie regelmatig een welzijnsenquête onder het personeel? Heeft zij dit reeds gedaan voor het verzorgingspersoneel in de gevangenissen? Met welk resultaat?

Antwoord ontvangen op 12 december 2013 :

1) De facturen van de zorgverstrekkers werden eerder binnen een termijn van twee maanden betaald, een termijn die ondertussen opgelopen is tot vier maanden: prestaties geleverd in de loop van juli werden begin november betaald. De prestaties van de maand augustus zullen in december worden voldaan.

Een termijn van minimum twee tot drie maanden is niet te vermijden en heeft te maken met de tijd nodig voor het genereren en nazicht van de facturen en het doorlopen van de administratieve procedures voorzien voor het uitvoeren van de betalingen.

2) De verpleegkundige zorg wordt in de penitentiaire inrichting van Ieper door drie zelfstandige verpleegkundigen gerealiseerd (+- 100 uren per maand). Twee van deze drie verpleegkundigen hebben het diploma psychiatrisch verpleegkundige maar worden zoals de derde enkel ingezet voor verpleegkundige prestaties en niet voor psychiatrische zorg.

3) Enkel voor de statutaire (en contractuele) zorgverleners kunnen we hun prestaties uitdrukken in voltijdse equivalenten (VTE). In totaal werken voor de Dienst Gezondheidszorg Gevangenissen (medisch) volgens de gegevens van de personeelsdienst van oktober 2013, 280 effectieven (176 verpleegkundigen, 35 opvoeders, 20 psychologen, 15 maatschappelijke assistenten, 12 ergotherapeuten, 12 geneesheren, 3 apothekers …), in totaal 238,40 VTE.

Het personeelsplan 2013 voorziet 278,05 VTE waarvan 181,15 VTE verpleegkundigen. Tegen eind 2013 zouden bijkomend 35 verpleegkundigen (wervingsreserve) aangesteld kunnen worden.

Daarnaast wordt op ruim 500 zelfstandige zorgverleners (artsen, tandartsen, tandartsassistentes, kinesitherapeuten, podologen, … ) een beroep gedaan.

4) Onder de noemer Echoo8 heeft de Federale Overheidsdienst (FOD) Justitie in 2008 een tevredenheidsenquête gehouden voor het personeel van de centrale diensten en de justitiehuizen.

Naar aanleiding van deze enquête werd een handleiding voor tevredenheidsenquêtes opgemaakt. Deze handleiding heeft het Directoraat-generaal Penitentiaire Inrichtingen (DG EPI) geholpen bij het opmaken en organiseren van een enquête in 2010. De enquête bij het DG EPI kreeg de naam HappyPeople@EPI. De participatiegraad was vrij laag (gemiddelde 25 %) met gevangenissen onder de 10 %. De resultaten werden dan ook niet algemeen bekendgemaakt.