Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-1030

van Inge Faes (N-VA) d.d. 28 januari 2011

aan de minister van Justitie

Kinderontvoeringen - Aanspreekpunt - Repatriëring

vrijheidsberoving
kind
hoederecht
gemengd huwelijk
omgangsrecht

Chronologie

28/1/2011Verzending vraag
12/11/2011Herkwalificatie

Geherkwalificeerd als : vraag om uitleg 5-1312
Heringediend als : schriftelijke vraag 5-4078

Vraag nr. 5-1030 d.d. 28 januari 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Als ouder het contact verliezen met je kind dat in een ander land woont of de ontvoering van je kind door de andere ouder is een zware beproeving. Die ouder zit dan in zak en as en weet vaak niet wat te doen. De maatregelen die in dat geval kunnen worden genomen, zijn afhankelijk van een aantal factoren: het al dan niet bestaan van een internationaal verdrag tussen België en het land waar het kind zich bevindt, de relatie met de andere ouder, enzovoort. Snel handelen is ook de boodschap, want de kans dat het kind terugkeert, is het grootst wanneer de nodige initiatieven en procedures snel na de ontvoering volgen. Als het kind daarentegen al maanden of zelfs jaren in het buitenland verblijft, loopt de vragende ouder het risico dat de terugkeer geweigerd wordt. Vaak wordt dan als reden aangehaald dat het kind zich goed aan zijn nieuwe leefomgeving heeft aangepast.

Om de ouder te helpen in zijn queeste om zijn kind terug te krijgen, heeft de federale regering een aanspreekpunt opgericht. Dat Federaal Aanspreekpunt houdt zich bezig met het centraliseren en verspreiden van alle informatie met betrekking tot internationale kinderontvoeringen en grensoverschrijdend omgangsrecht. Ze verwijzen de ouder ook door naar andere bevoegde instanties indien het verzoek niet onder de bevoegdheid valt van de Federale Overheidsdienst (FOD) Justitie.

Het Federaal Aanspreekpunt behandelt elk dossier individueel en geeft in dat kader elke familie psychologische en indien nodig ook financiële bijstand. Die tegemoetkoming is bij voorkeur bestemd om de kosten te dekken van de repatriëring van de kinderen of van het vervoer van de ouder die zijn kind vergezelt bij de terugkeer naar België.

Het Federaal Aanspreekpunt heeft een belangrijke functie en daarom zouden wij graag een antwoord krijgen op volgende vragen, met het oog op de evaluatie van de werking van dit orgaan:

1) Hoeveel dossiers komen sinds 2005 op dit Federaal Aanspreekpunt jaarlijks toe?

2) In hoeveel dossiers was het optreden succesvol sinds 2005?

3) Hoeveel kinderen werden gerepatrieerd sinds 2005?

4) Kan u een overzicht geven van de landen waar de kinderen het vaakst terechtkomen, per jaar en sinds 2005? In hoeveel gevallen is dit het land van herkomst van de ouder die zich bezondigt aan kinderontvoering?