Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-10209

van Fatiha Saïdi (PS) d.d. 24 oktober 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

Hiv-plan 2014-2019 - Toegang tot een behandeling voor mensen zonder papieren - Mogelijke oplossingen

politiek asiel
aids
OCMW
illegale migratie
asielzoeker

Chronologie

24/10/2013Verzending vraag
19/11/2013Antwoord

Vraag nr. 5-10209 d.d. 24 oktober 2013 : (Vraag gesteld in het Frans)

De 58 maatregelen van het hiv-plan die de minister op 15 oktober voorstelde, hebben tot doel de inspanningen voor opsporing en behandeling toe te spitsen op twee kwetsbare groepen: homoseksuelen en migranten.

Alle sectoren van de gezondheidszorg en het middenveld juichen dit initiatief toe, maar de verenigingen die zich bezighouden met de geneeskundige verzorging van mensen zonder papieren hebben wel vragen bij de concrete toegang van die mensen tot een behandeling met geneesmiddelen.

Om medische verzorging te kunnen krijgen, moeten migranten een beroep doen op dringende medische hulp, maar daarvoor moeten ze eerst ingeschreven zijn bij een openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn (OCMW). Elk OCMW heeft zijn eigen aanpak en de vaak complexe administratieve procedures die bij vele OCMW's worden gevolgd, kunnen lange wachttijden veroorzaken gedurende welke de patiënt de geneesmiddelen die hij nodig heeft niet krijgt.

De te volgen weg en de ingewikkelde rompslomp ontmoedigt menig aanvrager, waardoor hij bij een ander OCMW gaat aankloppen of in het slechtste geval de zoektocht naar verzorging helemaal opgeeft.

Worden er in dit verband oplossingen overwogen in overleg met alle betrokken instanties?

Antwoord ontvangen op 19 november 2013 :

Het antwoord op uw vraag valt onder de bevoegdheden van mijn collega, Maggie De Block, Staatssecretaris voor Asiel, Immigratie en Maatschappelijke Integratie.