Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-10164

van Olga Zrihen (PS) d.d. 23 oktober 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

Verboden verkoop van geneesmiddelen op het internet - Operatie PANGEA VI - Interpol - Inbeslagnames van geneesmiddelen - Balans - Aanbevelingen

geneesmiddel
computercriminaliteit
elektronische handel
Interpol
beslag op bezittingen

Chronologie

23/10/2013Verzending vraag
7/1/2014Antwoord

Vraag nr. 5-10164 d.d. 23 oktober 2013 : (Vraag gesteld in het Frans)

Bij de internationale operatie PANGEA VI ter bestrijding van de verboden verkoop van geneesmiddelen op het internet waren dit jaar 99 landen betrokken, waaronder België. In haar soort is PANGEA de omvangrijkste operatie op het internet. Ze wordt gecoördineerd door Interpol, de Werelddouaneorganisatie (WDO), het Permanent Forum on International Pharmaceutical Crime (PFIPC), het Head of Medecine Agencies Working Group of Enforcement Officers (HMA/WGEO) evenals de farmaceutische nijverheid. Overigens werd de operatie technisch ondersteund door de sector van de elektronische betalingsmiddelen.

Gedurende de periode van 18 tot 25 juni 2013 werd de wereldwijde operatie toegespitst op de internetproviders, de betalingssystemen en e-maildiensten, de drie belangrijkste vectoren voor websites die illegale en gevaarlijke geneesmiddelen verkopen.

Bij de actie werden ook de politie- en douanediensten, evenals de bevoegde regulerings- en controleautoriteiten inzake geneesmiddelen en volksgezondheid betrokken . Ook alle privé-internetoperatoren verleenden hun medewerking.

Van de geachte minister had ik graag vernomen:

1) of we de operatie in België nu al kunnen evalueren, meer bepaald op grond van de inbeslagnames van smokkelmedicijnen door de douanediensten op ons grondgebied.

2) tot welke aanbevelingen de operatie PANGEA VI heeft geleid.

Antwoord ontvangen op 7 januari 2014 :

1. Voor België kunnen de volgende resultaten worden voorgelegd:

a) Tijdens een huiszoeking door de gerechtelijke politie werden capsules met stanozolol in beslag genomen: 22 260 eenheden.

b) De Douane controleerde 19 616 zendingen, waarvan er 111 in beslag werden genomen.

Op de luchthaven van Zaventem werden 102 van de 17 703 gecontroleerde postpakketten bestemd voor Belgische kopers in beslag genomen. Het betrof de volgende producten:

Diverse andere producten waaronder maagmedicatie, diuretica (vochtafdrijvende middelen), antiallergica, bloeddrukverlagende geneesmiddelen, pijnstillers, crèmes om de huid te verbleken: 3 932 eenheden.

De zendingen waren allemaal afkomstig uit India, China (en Hongkong), Thailand, de VS, Turkije, Brazilië en Ghana.

Op de luchthaven van Bierset werden 9 van de 1 913 gecontroleerde zendingen in transit in beslag genomen. Deze bevatten:

De zendingen waren in transit voor andere EU-landen (Italië, Nederland, Portugal) en afkomstig uit China, Hongkong.

De volgende conclusies kunnen uit deze gemeenschappelijke actie worden getrokken:

2. De enige manier om de illegale verkoop via internet of de doorvoer van farmaceutische producten van slechte kwaliteit aan banden te leggen, is door systematische internationale acties te organiseren zoals de Pangea-operaties. Het is essentieel dat de betrokkenen uit alle sectoren (openbaar en privé) op internationaal niveau zouden samenwerken om de consumenten te beschermen; deze samenwerking moet dan ook worden behouden of zelfs versterkt.

Het FAGG zet zich daarvoor in door actief mee te werken aan gerichte acties zoals Pangea, maar ook op een meer permanente wijze door zijn contacten met zijn tegenhangers in het buitenland uit te breiden zodra pakjes met illegale producten worden onderschept, ongeacht of die voor België zijn bestemd of niet. Het FAGG gaat ook in op vragen van zijn buitenlandse tegenhangers zodra zij informatie opvragen om deze plaag te bestrijden.

Op het niveau van de douane werd op 1 september 2012 de cel “Cybersquad” van de Algemene Administratie van Douane en Accijnzen opgericht om te strijden tegen de verkoop van via internet illegaal ingevoerde goederen. 89 websites werden gesloten, hoofdzakelijk websites betrokken bij de verkoop van namaakgoederen en –geneesmiddelen. De cel werkt momenteel met 6 voltijds equivalenten.

Er wordt intensief samengewerkt met de douanediensten van andere EU-lidstaten, met name door middel van douane-instrumenten voor wederzijdse assistentie en via het kanaal Europol. Er werden bovendien samenwerkingsprotocollen voorgesteld om de samenwerking tussen de douanediensten die actief zijn op het internet, te verbeteren. Cybersquad maakt daarenboven deel uit van een groep deskundigen op Europees niveau om internetfraude te bestrijden.