Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-90

van Louis Ide (CD&V N-VA) d.d. 28 november 2007

aan de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Europese Zaken

Invaliditeit - Progressieve tewerkstelling - Uitkeringsaanvulling

ziekteverzekering
arbeidsongeschiktheid
invaliditeitsverzekering
deeltijdarbeid

Chronologie

28/11/2007Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 28/12/2007)
20/12/2007Dossier gesloten

Heringediend als : schriftelijke vraag 4-130

Vraag nr. 4-90 d.d. 28 november 2007 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Deze vraag handelt over mensen die na één jaar arbeidsongeschiktheid overstappen naar de invaliditeit in het kader van de ziekteverzekering. Bij deze mensen zijn er na verloop van tijd ook mensen die opnieuw op de arbeidsmarkt komen, meestal halftijds en uiteraard na de goedkeuring van de Geneeskundige raad voor Invaliditeit (GRI) op basis van een voorbereidend dossier van de adviserend geneesheer. Deze mensen krijgen voor de werkprestaties een halftijds loon. Via een attest van de werkgever krijgen ze een ziekte-uitkeringsaanvulling via het ziekenfonds.

Graag kreeg ik van de geachte minister een antwoord op de volgende vragen:

1. Hoeveel mensen vallen onder deze regeling?

2. Hoeveel mensen vallen in Vlaanderen onder deze regeling?

3. Hoeveel mensen vallen in Wallonië onder deze regeling?

4. Hoeveel mensen vallen in Brussel onder deze regeling?

5. De uitkeringsaanvulling is gebaseerd op het loon. Iemand die progressief wordt tewerkgesteld kan nooit meer verdienen. Wat erbij komt aan de ene kant (loon), gaat eraf aan de andere kant (invaliditeitsuitkering). Aangezien de indexering van het loon sneller gaat dan de indexering van de aanvulling, vermindert de uitkering sneller en vermindert bijgevolg ook de koopkracht van deze mensen. Wat kan hier aan gedaan worden?

6. Het systeem van progressieve tewerkstelling is in leven geroepen om mensen opnieuw voltijds te integreren op de arbeidsmarkt. Sommigen komen echter om gezondheidsreden niet meer in aanmerking voor voltijdse arbeid. Is het niet mogelijk om voor deze mensen een apart systeem te creëren?

7. Bij progressieve tewerkstelling wordt ook verlof opgenomen bij de werkgever. De werknemer neemt halve dagen verlof. Tijdens deze verlofdagen wordt evenwel geen invaliditeitsuitkering voorzien. Bijgevolg krijgt de werknemer tijdens deze verlofperiode enkel een loon voor de halftijdse arbeid en wordt dit niet aangevuld met een uitkering. Hierdoor verliezen deze mensen bijna een volledige maand (20 dagen) aan uitkeringen. Wordt er een systeem voorzien om de betrokkenen op de een of andere manier te compenseren?