Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-848

van Paul Wille (Open Vld) d.d. 22 april 2008

aan de minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen

Ondernemingen - Financiering - Toegang tot bedrijfskredieten

kleine en middelgrote onderneming
geldmarkt
krediet
investeringskrediet
ontlening
bedrijfsfinanciering
monetaire crisis

Chronologie

22/4/2008Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 22/5/2008)
20/6/2008Antwoord

Vraag nr. 4-848 d.d. 22 april 2008 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De huidige kredietcrisis leidt ertoe dat ondernemers het moeilijker hebben om vers kapitaal te vinden voor de verder expansie van hun zaak of het opstarten van nieuwe ondernemingen. Er werd door de vorige regering een aanzienlijke inspanning geleverd wat betreft de notionele intrest die de inbreng van eigen kapitaal stimuleert. Toch is dit maar een deel van de oplossing.

België is weliswaar gestegen in de rangschikking van meest efficiënte kapitaalmarkten en dit met 8 plaatsen tot de 21e plaats, doch voor de KMO’s is er behoefte aan bijkomende inspanningen.

De toenmalige ministeriële commissie (Desimpel-André) schoof omtrent deze problematiek een aantal interessante voorstellen naar voor:

- er moet een ruimere interpretatie komen van de waarborgen die worden verleend door KMO’s;

- er wordt gepleit voor een fiscale aanmoediging van de achtergestelde leningen;

- er moet correcte informatie worden verleend door de banken inzake de behandeling van het kredietdossier;

- een ander besluit stelde dat overdracht van waarborgen van de ene naar de andere bank kosteloos diende te gebeuren.

Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen:

1. Welke maatregelen moeten nog geconcretiseerd worden en welke maatregelen die de commissie Desimpel-André bepleitte werden reeds gerealiseerd?

2. Is de geachte minister voorstander van een fiscale aanmoediging van de achtergestelde leningen? Zo ja, wat is de timing en waaruit gaat deze aanmoediging bestaan? Zo neen, waarom niet?

3. In hoeverre is het voorstel van de commissie Desimpel-Andre inzake de kosteloze overdracht van waarborgen voor een lening voor ondernemingen van de ene bank naar de andere bank reeds gerealiseerd? Is dit een maatregel die overwogen zal worden en zo ja, tegen wanneer? Zo neen, waarom niet?

4. Waar liggen de voornaamste hinderpalen inzake de toegang voor ondernemingen tot buitenlands kapitaal? Welke maatregelen zullen genomen worden om deze weg te werken?

5. Is de geachte minister bereid de banken ertoe aan te zetten correcte informatie te verlenen inzake de behandeling van de kredietdossiers?

6. Bestaan er indicaties dat de toegang tot de kredietmarkt voor onze bedrijven heden moeilijker verloopt en kan aangeven worden welke? Overweegt de geachte minister hieromtrent nog andere maatregelen?

Antwoord ontvangen op 20 juni 2008 :

Ik heb de eer het geachte lid het volgende te antwoorden.

Het merendeel van de vragen van het geachte lid valt nu eens onder de bevoegdheid van de minister van Financiën en maakt dan weer deel uit van de economische expansie-instrumenten toevertrouwd aan de gewesten. Ik veroorloof me bovendien te herinneren aan de zeer uitvoerige antwoorden die werden verstrekt op de schriftelijke vraag nr. 3-3841, die mevrouw Anseeuw, Senator, heeft gesteld op 25 november 2005 aan de minister van Financiën aangaande nagenoeg identieke thema's (Vragen en Antwoorden, nr. 3-56, blz. 4999).

Ik kan er twee nauwkeurige elementen aan toevoegen om die informatie, die nog steeds geldt, aan te vullen.

Enerzijds werd er een « Gedragscode tussen banken en KMO's in het kader van de kredietverlening » ondertekend in november 2004 tussen de BVB, de VBO, AGORIA, UNIZO en UCM. Bij de BVB werd er een contactpunt opgericht voor de analyse van de klachten rond de toepassing van deze code. Anderzijds voorziet een recent voorstel van bijzondere wet tot hervorming van de instellingen in de komende transfer van federale bevoegdheden op het vlak van kredieten aan de KMO's van het Participatiefonds naar de gewesten.

Daar het de laatste evolutie op de kredietmarkt voor de Belgische KMO's betreft, verwijs ik het geachte lid naar de regelmatige verslagen die het KeFiK-CeFiP dienaangaande publiceert (www.kefic-cefip.be).